Verstreken: Universiteit Twente in Europa (2017)

Tentoonstelling waarin de Universiteit Twente een aantal Europese projecten demonstreert. Zo kun je zelf een operatie oefenen op een snijsimulator en laat onderzoeker Ivo Vellekoop zien hoe je met een microscoop in biologisch weefsel kunt kijken.

Credits: Universiteit Twente

Medische innovatie
In de tentoonstelling laat de Universiteit Twente een aantal instrumenten zien uit het het Experimental Centre for Technical Medicine (ECTM), het centrum voor medische innovatie. Dit expertisecentrum van de universiteit biedt diverse mogelijkheden voor onderwijs en onderzoek op het gebied van technisch, medische ontwikkelingen. De meest recente state of the art simulatietechnologie wordt ingezet voor onderwijs en onderzoek op het gebied van gezondheidszorg.

Het ECTM wordt ingezet voor het opleiden van studenten, het bijscholen van medisch professionals en het testen van nieuwe technologie. Ook vormt het een inspiratiebron voor onderzoekers. Daarmee fungeert het centrum als aanjager van innovatie voor de gezondheidszorg. Het ECTM Lab ontvangt een bijdrage uit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO), gericht op het ontwikkelen van de klinische simulatieomgeving, een spiegellocatie van klinische settings.

Deep Vision
Onderzoeker Ivo Vellekoop (MESA+-vakgroep Biomedical Photonic Imaging) demonstreert tijdens de Twente Science Night het transformeren van diffuus licht in biologisch weefsel. Met reguliere optische microscopen lukt het niet diep binnenin het weefsel kijken. De reden is dat weefsels, zoals huid, vet, spieren of bot, het licht verstrooien. Diep in het weefsel gaat het licht niet langer rechtdoor, waardoor er geen scherp focus ontstaat en een microscoop geen scherpe afbeelding kan maken.

Vellekoop heeft laten zien dat verstrooid licht wél scherp gefocust kan worden. Zijn onderzoek werd in 2008 door het American Institute of Physics uitgeroepen tot één van de meest opzienbarende ontdekkingen van dat jaar. Het onderzoek liet zien dat het, in principe, mogelijk is om tot centimeters diep in weefsel te kunnen kijken. Sindsdien heeft dit onderzoeksgebied een stormachtige ontwikkeling doorgemaakt, en de eerste toepassingen zijn niet ver meer weg. In 2015 ontving Vellekoop een ERC Starting Grant van de European Research Council (ERC) om zijn onderzoek verder voort te zetten.

Europa om de hoek
Meer activiteiten van Europa om de hoek.

Naam organisatie Universiteit Twente
Soort activiteit Tentoonstelling
Doelgroep Kinderen, Jongeren, Volwassenen, Familie
Prijs gratis
Openingstijden 7 oktober 2017: 19:00 - 00:00 uur
Adres Grote Kerk
Oude Markt 32
7511GB Enschede
Website Ga naar de website
Deel deze activiteit
Het landelijke Weekend van de Wetenschap, georganiseerd door NEMO, wordt georganiseerd in opdracht van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.