Verstreken: Tune een automatische besturing (2017)

Je kunt techniek zó installeren dat het jouw opdrachten uitvoert. Een bekende ‘regelaar’ is de PID-regelaar. Ervaar hoe een PID werkt en hoe jij een proces kunt tunen.

Credits: DotX Control Solutions, Jan Schuurmans

Ontdek zelf hoe je een besturing kan tunen en wat dat voor een effect heeft. Bij DotX ga je zelf aan de slag met de besturing van een kleine installatie, met behulp van een PID-regelaar. Je zorgt er met deze regelaar voor dat de lucht in een ruimte wordt verwarmd en op de juiste temperatuur blijft.

De installatie bestaat o.a. uit een verwarmingselement (twee lampen) die lucht in een kleine ruimte verwarmen. Deze lucht wordt continu ververst door een ventilator. De temperatuur in de ruimte wordt gemeten en deze meting wordt geregistreerd door een besturingscomputer. Die computer berekent elke 100 milliseconde opnieuw hoeveel stroom er door de lamp moet gaan, om de lucht op de juiste temperatuur te krijgen en houden. Voor die berekening wordt wereldwijd vrijwel altijd gebruik gemaakt van een relatief simpel algoritme/formule (de zogenaamde ‘PID formule’), waarin 3 getallen ‘juist’ moeten worden gekozen: het tunen. In deze activiteit ga je zelf experimenteren met de besturing en de tuning van de PID.

MAAK Open

Deze activiteit valt onder het programma van MAAK Open.

Naam organisatie DotX Control Solutions
Soort activiteit Workshop
Doelgroep Jongeren, Familie
Prijs gratis
Openingstijden 8 oktober 2017: 12:00 - 18:00 uur
Adres DotX Control Solutions
Oudeweg 91
2031CC Haarlem
Website Ga naar de website
Deel deze activiteit
Het landelijke Weekend van de Wetenschap, georganiseerd door NEMO, wordt georganiseerd in opdracht van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.