Verstreken: Tijdmachine: IJstijden in de Andes (2017)

Met een video-installatie projecteert het IBED met 3D-animatie beelden van de Andes. In een tijdmachine reis je door het verleden van het Andesgebergte en probeer je de evolutionaire weg te volgen die ecosystemen en bijzondere planten aflegden.

Credits: Catalina Giraldo via Institute for Biodiversity and Ecosystems Dynamics

Wist je dat stuifmeelkorrels, die je als honing op je brood smeert, op de bodem van meren miljoenen jaren bewaard kunnen blijven? En dat ze een getuige zijn van klimaatverandering, vegetatiedynamiek en evolutie in het verleden?

Fossiel stuifmeel uit diepe boorkernen vormen een archief. Het stuifmeel laat zien dat in ijstijden het bergbos en de ‘alpenweide’ erboven (páramo) ritmisch langs de berghelling op en neer hebben geschoven. Een hoge positie van de páramo leidde tot fragmentatie en isolatie. In een lage positie zijn de vele geïsoleerde páramo-eilanden samengesmolten tot grote arealen. Deze dynamiek is voor de laatste miljoen jaar gereconstrueerd en legt een deel van de evolutionaire motor bloot. Recentelijk is dit mechanisme beschreven als het flickering connectivity system.

Ga naar de tijdmachine en zie hoe klimaatverandering in de Andes tot een hoge biodiversiteit heeft geleid.

Open dag Amsterdam Science Park

Deze activiteit is onderdeel van de open dag van het Amsterdam Science Park.

Naam organisatie Institute for Biodiversity and Ecosystems Dynamics (IBED)
Soort activiteit Voorstelling / Demonstratie
Doelgroep Kinderen, Jongeren, Volwassenen, Familie
Prijs gratis
Openingstijden 7 oktober 2017: 12:00 - 17:00 uur
Adres Institute for Biodiversity and Ecosystems Dynamics (IBED)
Science Park 904
1098XH Amsterdam
Website Ga naar de website
Deel deze activiteit
Het landelijke Weekend van de Wetenschap, georganiseerd door NEMO, wordt georganiseerd in opdracht van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.