Verstreken: Test je dierenkennis (2017)

Veel uiteenlopende organisaties houden zich bezig met dierenwelzijn op allerlei niveaus. Ze werken samen met Faculteit Diergeneeskunde en zijn aanwezig op hun open dag. Met quizvragen kun jij je dierenkennis testen.

Credits: Robert Oosterbroek voor faculteit Diergeneeskunde

In het Studielandschap van Faculteit Diergeneeskunde is een informatiemarkt waar je je dierenkennis kunt testen. Bij diverse stands kun je antwoorden vinden op de quizvragen.

Stichting Proefdiervrij
Stichting Proefdiervrij zet zich onder andere in om proefdieren in het onderwijs te vervangen voor alternatieven. Daarom werken ze samen met de Universiteit Utrecht aan de projecten ‘dierdonorcodicil’ en ‘plastinaten’, verzorgen ze colleges op universiteiten, helpen ze studenten proefdiervrij te studeren en stellen ze een informatiemap beschikbaar die scholieren kunnen gebruiken voor een werkstuk of spreekbeurt.
Benieuwd naar wat Stichting Proefdiervrij nog meer doet? Neem dan een kijkje in de stand!

SOS Dolfijn
SOS Dolfijn is hét kennis- en opvangcentrum voor walvisachtigen in de Noordzee. Ze bieden hulp aan gestrande bruinvissen, dolfijnen en grote walvissen in Nederland en omringende landen. Tijdens de open dag kun je hun reizende walvisziekenhuis bezoeken. In het veldhospitaal kun je van alles leren over de walvisachtigen in onze Noordzee, de bedreigingen die ze tegen komen en hoe we ze kunnen beschermen. Ook kun je eerste hulp bieden aan een bruinvisdummy (niet van echt te onderscheiden). Daarnaast zijn er veel interactieve spelletjes te doen.

3Rs-Centre Utrecht Life Sciences (ULS)
De missie van het 3Rs-Centre Utrecht Life Sciences (ULS) is het stimuleren van de ontwikkeling, toepassing en acceptatie van methoden die het gebruik van (proef)dieren kunnen vervangen, verminderen en verfijnen, de 3 V’s (of 3 R’s in het Engels: replacement, reduction en refinement). Het 3Rs-Centre ULS faciliteert de 3 V’s in onderwijs en onderzoek op diverse manieren, door onder anderen informatie te verschaffen en advies te geven. Op de informatiemarkt laat het 3Rs-Centre ULS zien hoe de 3 V’s worden toegepast in het onderwijs van Diergeneeskunde.

Centre for Sustainable Animal Stewardship (CenSAS)
CenSAS staat voor het duurzaam en verantwoord samenleven van mens en dier. Het centrum is een samenwerking tussen de faculteit Diergeneeskunde en Animal Sciences van Wageningen University and Research. Hier kun je in gesprek gaan over hoe we als mensen met dieren omgaan, wat dieren allemaal voor ons doen, of we niet te veel vragen van dieren en welke omgang met dieren (voor de toekomst) wel of niet acceptabel is. We zijn erg benieuwd hoe jij denkt over al deze kwesties.

En loop ook even langs bij:
Vitaux, KNGF Geleidehonden en Vrienden van Diergeneeskunde.

Doorlopend programma van faculteit Diergeneeskunde

Gedurende de hele dag kun je bij faculteit Diergeneeskunde terecht voor een educatief, doorlopend programma, van 10.30 tot 15.00 uur. Zo is er voor de allerkleinsten een knutselhoek of en een knuffeldierenspreekuur. Als nieuwsgierige tiener kun je proefjes doen in het Kennislab, op ontdekkingstocht door de prachtige anatomische collectie in het Studielandschap en je dierenkennis testen op de informatiemarkt.

Knuffeldieren spreekuur (tot 8 jaar)
Heb jij een knuffeldier met een zere poot, een gat in zijn hoofd, een wondje of wil hij misschien niet meer eten? Kom dan naar de knuffeldierendokter! Hij gaat jouw knuffeldier dan weer beter maken!

Speurtocht studielandschap (tot 16 jaar)
Ga op ontdekkingstocht door de prachtige collectie preparaten, modellen, skeletten, leskisten en boekenkasten vol met studiemateriaal en vind de verborgen schatten in het Studielandschap van de Faculteit Diergeneeskunde.

Knutselhoek (tot 8 jaar)
Ook aan de kleintjes is gedacht. Kom naar de knutselhoek en maak je creatiefste werk. Alle werkjes worden beloond. De allermooiste verdient een leuke prijs!

Laat je schminken als een gevaarlijk roofdier of een mooie vlinder (tot 8 jaar)
Altijd al een leeuw of een vlinder willen zijn? Laat je dan schminken op de informatiemarkt!

Proefjes doen in het Kennislab
Wil je tussen de lezingen door zelf aan de slag? Kom dan naar het Kennislab waar je alles te weten komt over infectieziekten. En je krijgt er – behalve nieuwe inzichten en kennis – niks van, hoor! Onder begeleiding van een student Diergeneeskunde kun je verschillende proefjes doen. Bekijk onder een microscoop hoe een eitje van een vlo eruit ziet en hoe deze zich later ontwikkelt van larf tot vlo.

Voor de doorlopende activiteiten hoef je je niet apart aan te melden, maar je kunt je interesse in één of meerdere activiteiten aangeven in het aanmeldformulier

Catering

Trek gekregen van alle activiteiten? Geen probleem. Voor een lekkere lunch hoef je het gebouw niet uit. Je kunt hier alléén met cash betalen.

Parkeren en bereikbaarheid

Je kunt parkeren op het parkeerterrein aan de Bolognalaan en de Jenalaan (gratis). De faculteit is ook goed bereikbaar met het openbaarvervoer, neem vanaf Utrecht CS buslijn 12 of 28, uitstappen halte Heidelberglaan.

Rolstoeltoegankelijk

Het gebouw waar alle activiteiten plaatsvinden is goed toegankelijk voor rolstoelgebruikers.

Andere activiteiten van faculteit Diergeneeskunde

Naast het doorlopende programma biedt faculteit Diergeneeskunde nog een aantal bijzondere activiteiten aan. Zie hier het overzicht.

Naam organisatie Universiteit Utrecht
Soort activiteit Ontdekken, Open dag
Doelgroep Familie
Prijs gratis
Openingstijden 8 oktober 2017: 10:30 - 15:00 uur
Adres Universiteit Utrecht
Budapestlaan 4a-b
3584 CD Utrecht
Website Ga naar de website
Deel deze activiteit
Het landelijke Weekend van de Wetenschap, georganiseerd door NEMO, wordt georganiseerd in opdracht van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.