Verstreken: Tentoonstelling: Spectra (2017)

Hoe worden neurologische systemen, perceptie en ervaring aangestuurd en beïnvloed door technologie?

Credits: Matthijs Munnik - Spectra

Alles wat je ziet is het resultaat van een samenwerking tussen je ogen, je hersenen en het licht. Matthijs Munniks installatie Spectra grijpt in in dat proces.

Een groot, oplichtend scherm werkt als een door algoritmes aangestuurde stroboscoop. De lichtpatronen daarvan leiden tot het waarnemen van hallucinatoire beelden. Die bestaan niet fysiek, maar ontstaan in het hoofd van de toeschouwer: het resultaat van een visuele ontmoeting. De mogelijkheid tot zien van deze beelden ligt in ieders biologie besloten, omdat de ogen en hersenen nu eenmaal zo samenwerken. Spectra creëert de mogelijkheid om die hallucinatoire patronen daadwerkelijk te zien. Door in het kijkproces te interfereren, roept Spectra vragen op over onze perceptie: wat gebeurt er met en in ons als we kijken?

Bijzonderheden

Deze installatie bevat flikkerend licht met stroboscopische effecten.

Europa om de hoek
TETEM kunstruimte is gevestigd in een voormalige dekenfabriek. De aankoop en de verbouwing tot de TETEM kunstruimte zijn mede mogelijk gemaakt door financiële bijdragen van de Europese Unie.

Naam organisatie TETEM kunstruimte
Soort activiteit Tentoonstelling
Doelgroep Kinderen, Jongeren, Volwassenen, Familie
Prijs gratis
Openingstijden 8 oktober 2017: 11:00 - 17:00 uur
7 oktober 2017: 11:00 - 17:00 uur
Adres TETEM kunstruimte
Stroinksbleekweg 16
7523 ZL Enschede
Website Ga naar de website
Deel deze activiteit
Het landelijke Weekend van de Wetenschap, georganiseerd door NEMO, wordt georganiseerd in opdracht van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.