Verstreken: Stuiterende balletjes (2017)

Laat je door enthousiaste wetenschappers rondleiden langs onderzoek en experiment en verdiep je in de wereld van licht, levende cellen, en bijzondere nieuwe materialen.

Credits: AMOLF

De sierlijke dans van waterdruppels in een braadpan is een bekend verschijnsel. Er is zelf een naam voor: het Leidenfrost-effect. De warme onderkant van de druppels verdampt zo snel dat ze elegant ronddrijven op een kussen van waterdamp. Hydrogel balletjes bewegen ook, maar een stuk minder elegant: ze stuiteren wild in het rond. Bovendien maken ze zelfs schreeuwende geluidjes. Waarom en hoe doen ze dit?

Dit en nog veel meer valt er te ontdekken en te leren bij de demonstraties. Leer hoe je het licht vangt. Speel met het interactieve virtuele landschap of met de gemene grabbelton. Laat je informeren over de nieuwste zonne-energietechnieken en over meta-materialen waar de vorm de functie bepaalt.

Naam organisatie AMOLF
Soort activiteit Voorstelling / Demonstratie
Doelgroep Kinderen, Jongeren, Volwassenen, Familie
Prijs gratis
Openingstijden 7 oktober 2017: 12:00 - 17:00 uur
Adres AMOLF
Science Park 104
1098 XG Amsterdam
Website Ga naar de website
Deel deze activiteit
Het landelijke Weekend van de Wetenschap, georganiseerd door NEMO, wordt georganiseerd in opdracht van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.