Verstreken: StationsLab (2017)

Op station Amsterdam Centraal gaat het allereerste StationsLab in bedrijf. In dit mobiele laboratorium kun je als proefpersoon meedoen aan onderzoek van studenten van de Universiteit van Amsterdam: hoe is het wachten op het station te verzachten?

Credits: Kumpany

Een team studenten van de Universiteit van Amsterdam en de Vrije Universiteitdoet onder leiding van psychobioloog dr. Tonny Mulder en cardioloog prof dr Leonard Hofstra onderzoek naar een aantal psychologische en fysiologische processen die je als reiziger meemaakt wanneer je in het station bent en op je trein wacht.

Onderzoek op het station

Er is al veel onderzoek gedaan naar het effect van bijvoorbeeld muziek, kleur en hectiek op de beleving van mensen. De meeste van die onderzoeken zijn alleen uitgevoerd in een gecontroleerde laboratoriumomgeving. Met het StationsLab komt het lab naar jou – de reiziger – toe. Terwijl je op de trein wacht, word je beleving in de natuurlijke omgeving van het station gemeten.

Met de experimenten wordt gemeten welke psychologische en fysiologische biologische processen plaatsvinden in je hoofd en lichaam als je aan het wachten bent. Bijvoorbeeld of je ‘s ochtends anders reageert op je omgeving dan ’s middags. Of wat er in je brein gebeurt tijdens het wachten op de trein. Ook zijn er interactieve testjes waarin reizigers kunnen checken hoe rustig ze blijven in een hectische omgeving.

De onderzoekers

Het onderzoek dat in het StationsLab plaatsvindt is een samenwerkingsproject van Psychobiologie van de Universiteit van Amsterdam en geneeskunde van de Vrije Universiteit.

Opening met ambassadeur prof. Erik Scherder

Op woensdag 4 oktober wordt het StationsLab geopend in bijzijn van een van de ambassadeurs van het Weekend van de Wetenschap: professor Erik Scherder. Prof. Scherder is hoogleraar Neuropsychologie bij de Vrije Universiteit in Amsterdam en hoogleraar Bewegingswetenschappen aan de Rijksuniversiteit te Groningen. Hij draagt het onderzoek dat psychobioloog dr. Tonny Mulder met de studenten van de UvA en VU uitvoert een warm hart toe. Binnenkort wordt op deze pagina het tijdstip van de opening bekend gemaakt.

Naam organisatie Stationslab
Soort activiteit Ontdekken
Doelgroep Jongeren, Volwassenen, Familie
Prijs gratis
Openingstijden 8 oktober 2017: 10:00 - 17:00 uur
7 oktober 2017: 10:00 - 17:00 uur
6 oktober 2017: 10:00 - 17:00 uur
5 oktober 2017: 10:00 - 17:00 uur
4 oktober 2017: 10:00 - 17:00 uur
Adres Amsterdam Centraal - IJhal
Stationsplein
1012AB Amsterdam
Deel deze activiteit
Het landelijke Weekend van de Wetenschap, georganiseerd door NEMO, wordt georganiseerd in opdracht van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.