Verstreken: Stap in de wereld van de bodem (2017)

Wat heeft een bodem uit IJsland met de Franse revolutie te maken? Waarom vind je de vruchtbare en diep zwarte bodem uit de Oekraïne niet in Afrika? Het Wereldbodemmuseum neemt je mee langs bodems van de wereld.

Credits: Mike Bink voor ISRIC World Soil Information / Tinker Imagineers

Wil je weten hoe de grond er onder jouw voeten uit ziet? Je hebt vast wel eens gehoord dat de aarde uit allerlei lagen bestaat. In het Wereldbodemmuseum hebben ze doorsnedes van bodems tot zo’n 1,5 meter diepte, waardoor de opbouw van de bodem goed te zien is. Normaal gesproken is het museum in het weekend niet toegankelijk voor het publiek, maar tijdens het Weekend van de Wetenschap opent het voor jou de deuren.

De doorsnedes van bodemprofielen worden monolieten genoemd. Bij bodeminformatie-instituut ISRIC in Wageningen hebben ze monolieten van bodems van over de hele wereld.

Themastations geven (Engelstalige) informatie over de rol van de bodem voor bijvoorbeeld de wereldvoedselvoorziening, klimaatverandering en watervoorziening. Door de mens veroorzaakte bodemaantasting hebben een negatieve invloed op deze functies. Tegelijkertijd past de mens slimme strategieën toe om land productief te maken en te houden. Bodems zijn dus belangrijk. Als je het museum bezoekt zul je ook ervaren dat de kleurige bodems van de wereld ook gewoon mooi zijn om naar te kijken.

Rondleidingen en zelf aan de slag

Om 11:00 en 13:00 uur leidt een gids je rond door de tentoonstelling. Om 12:00 uur kun je ook zelf met een grondboor de bodem van de Wageningen Campus onderzoeken.
Bij voldoende belangstelling kunnen de rondleidingen en experimenten vaker plaatsvinden.

Voertaal

De informatie in de tentoonstelling is Engels.
Rondleidingen en demonstraties zijn zoveel mogelijk Nederlands gesproken.

Naam organisatie ISRIC Wereldbodeminstituut
Soort activiteit Excursie / Rondleiding, Tentoonstelling
Doelgroep Jongeren, Volwassenen
Prijs gratis
Openingstijden 8 oktober 2017: 10:00 - 16:00 uur
7 oktober 2017: 10:00 - 16:00 uur
Adres ISRIC Wereldbodeminstituut
Droevendaalsesteeg 3
6708 PB Wageningen
Website Ga naar de website
Deel deze activiteit
Het landelijke Weekend van de Wetenschap, georganiseerd door NEMO, wordt georganiseerd in opdracht van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.