Verstreken: Schimmels kijken (2017)

Denk jij dat je schimmels kent? Je komt ze vaker tegen dan je zou denken. Ga backstage bij de grootste collectie schimmels ter wereld en laat je verrassen verbazen. Schimmels zijn echt veel toffer dan je denkt!

Credits: Westerdijk Fungal Biodiversity Institute

Ga backstage bij het Westerdijk Fungal Biodiversity Institute (‘Westerdijk Instituut’) op de zondag van het Weekend van de Wetenschap! De metdewerkers van het Westerdijk laten je graag hun schimmels zien, want ze zijn er ontzettend trots op. Nergens ter wereld vind je zoveel schimmels als bij het Westerdijk Instituut.

Schimmels eng? Welnee! Ontdek waar schimmels allemaal goed in zijn. Het zal je verbazen waar ze allemaal voor gebruikt kunnen worden en hoe nuttig ze eigenlijk zijn. En je mag niet alleen kijken, maar je mag zelf ook analist spelen! Een analist is iemand die testjes doet met een schimmel. De analisten van het Westerdijk Instituut geven een korte uitleg over wat ze precies doen en testen daarna je kennis in een Schimmel-Quiz.

Schimmelwetenschapper in spé?
Zie jij jezelf wel als schimmelwetenschapper? Je kunt jezelf op de foto laten zetten of een selfie maken als schimmeldokter in onze fotohoek.

Paddenstoelen
Wist je dat paddenstoelen ook schimmels zijn? Dr. Gerard Verkleij, de beheerder van onze collectie, heeft verse paddenstoelen verzameld en kan je er van alles over vertellen.

Feest!
De afgelopen maanden heeft het Westerdijk Instituut grondmonsters onderzocht op nieuwe schimmels. De monsters waren verzameld door bezoekers van het Universiteitsmuseum Utrecht. Enkele winnaars krijgen tijdens de open dag de oorkonde met daarop de naam van HUN nieuwe schimmel uitgereikt. FEEST!

Doelgroep

De activiteiten van het Westerdijk Instituut zijn geschikt voor alle leeftijden

Programma

Speciale activiteiten:

12.30-13.00: Verhaal van Prof. Ronald de Vries over schimmels als brandstof 13.00-13.30: Uitreiking Certificaten aan 3 families die nieuwe schimmels hebben ontdekt – Project “Wereldfaam een schimmel met je eigen naam”. 14.30-15.00: Korte uitleg van de analisten gevolgd door de Schimmel-Quiz 15.30-15.30: Korte uitleg van de analisten gevolgd door de Schimmel-Quiz

Doorlopende activiteiten

12.00-17.00: Kom schimmels kijken onder de microscoop 12.00-17.00: Wat doet een analist bij het Westerdijk Instituut eigenlijk? Doe mee! 12.00-17.00: Paddenstoelen kijken met Dr. Gerard Verkleij

Naam organisatie Westerdijk instituut
Soort activiteit Lezing / Debat, Open dag
Doelgroep Jonge kinderen, Kinderen, Jongeren, Volwassenen, Familie
Prijs gratis
Openingstijden 8 oktober 2017: 12:00 - 17:00 uur
Adres Westerdijk instituut
Uppsalalaan 8
3584 CT Utrecht
Website Ga naar de website
Deel deze activiteit
Het landelijke Weekend van de Wetenschap, georganiseerd door NEMO, wordt georganiseerd in opdracht van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.