Verstreken: Rondleidingen IJsselkogge (2017)

Batavialand biedt op de zondag van het Weekend van de Wetenschap – 8 oktober – bijzondere rondleidingen in het conserveringsstation van het scheepswrak de IJsselkogge aan.

Credits: Ruimte voor de Rivier IJsseldelta

De IJsselkogge dateert uit de tijd van de Hanzesteden. Het wrak heeft eeuwen op de bodem van de IJssel gelegen, ter hoogte van de Koggewerf in Kampen. Tijdens vooronderzoek n voor het project ‘Ruimte voor de Rivier IJsseldelta’ van Rijkswaterstaat werd het wrak ontdekt, in kaart gebracht en besloten het bijzonder goed bewaarde schip van ca. 20×8 meter, te bergen. Een multidisciplinair team van onderwaterarcheologen, duik- en bergingsspecialisten werkten maanden aan de opgraving en de lichting van het wrak. Op 12 februari 2016 kwam de IJsselkogge na ruim 500 jaar weer boven water.

Tijdelijk Conserveringstation

Na de lichting werd het middeleeuwse schip overgebracht naar een, speciaal voor de IJsselkogge gebouwd, tijdelijk conserveringsstation op het terrein van Nieuw Land in Lelystad. Daar wordt het schip de komende vijf jaar geconserveerd. Met de rondleidingen tijdens het Weekend van de Wetenschap op 8 oktober krijg je nog een unieke kans om nog een keer het wrak te bekijken.

Bezoek ook de tentoonstelling

Naast de rondleiding, is in het museum van Batavialand een kleine tentoonstelling te zien over de lichting van de IJsselkogge.

Startpunt en programma

De rondleidingen worden gegeven om 13.00 uur, 14.00 uur en 15.00 uur. Je kunt je voor de start van de rondleiding melden bij de receptie van het museum.

Aanmelden

Er is beperkt plaats per rondleiding, dus aanmelden is een aanrader. Dat kan door te mailen naar Batavialand.

Prijs

De kosten voor de rondleiding zijn 3 euro. Voor de entree van het museum gelden de reguliere tarieven. Museumkaarthouders hebben gratis entree voor het museum.

Meer onderzoek vij Batavialand

Eerder gingen redacteuren Marjolein Overmeer en Roel van der Heijden van NEMO Kennislink al backstage in Batavialand en schreven deze drieluik over de IJselkogge:

1) Scheepswrakkenparadijs in de ijsselbodem
2) Middeleeuwers waren echt niet dom
3) De kogge, koningin van de Hanze

Naam organisatie Batavialand
Soort activiteit Excursie / Rondleiding
Doelgroep Volwassenen, Familie
Prijs
3,00 per persoon
Openingstijden 8 oktober 2017: 13:00 - 16:00 uur
Adres Batavialand
Oostvaardersdijk 113
8242 PA Lelystad
Website Ga naar de website
Deel deze activiteit
Het landelijke Weekend van de Wetenschap, georganiseerd door NEMO, wordt georganiseerd in opdracht van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.