Verstreken: Plantaardige intelligentie (2017)

Tijdens dit Nachtcolle verkennen we met Darwin als gids het ondergrondse leven van planten en speculeren wij over de (on)mogelijkheid van plantaardige intelligentie.

Credits: Norbert Peeters

Een inhoudelijk college over plantaardige intelligentie midden in de botanische tuin: In zijn laatste botanische meesterwerk doet Charles Darwin iets ongekends. In het boek The Power of Movement in Plants toont hij proefondervindelijk aan dat plantenwortels meesters in ondergrondse navigatie zijn. De worteltop dirigeert de neerwaartse koers bijvoorbeeld door de richting van zwaartekracht te volgen. Darwin is zo diep onder de indruk van de prestaties van de plantenwortel dat hij het boek besluit met een bijzonder eerbetoon: ‘Het is niet overdreven om te zeggen dat de punt van de wortel werkt als het brein van een van de lagere dieren.’ Hoewel planten niet beschikken over hersens of een centraal zenuwstelsel, vertonen zij volgens Darwin intelligent gedrag. Is deze gedachte juist? Kun je bij planten spreken van vegetatieve verstandelijke vermogens?

Tijdens dit Nachtcolle verken je – met Darwin als gids en onder begeleiding van Norbert Peeters – het ondergrondse leven van planten en speculeer je over de (on)mogelijkheid van plantaardige intelligentie.

Norbert Peeters

Norbert Peeters studeerde Archeologie en Wijsbegeerte aan de Universiteit Leiden. Samen met zijn oud-hoogleraar Wouter Oudemans schreef hij Plantaardig – Vegetatieve filosofie. Afgelopen jaar verscheen zijn debuut getiteld Botanische revolutie: De plantenleer van Charles Darwin. Met dit boek werd hij genomineerd voor de Jan Wolkers Prijs. Als botanische filosoof schrijft Peeters op het raakvlak van filosofie en botanie.

H3. Prijs

Deelname bedraagt €12,50, inclusief entree tot de Hortus en een drankje. Op vertoon van een studentenkaart kost het college €10,-.

Aanmelden

Voor deze activiteit dien je je in te schrijven. Dat kan door te mailen naar "Hortus Botanicus Amsterdam ":mailto:[email protected]

Naam organisatie Hortus Botanicus Amsterdam
Soort activiteit Lezing / Debat
Doelgroep Volwassenen
Prijs
12,50 per persoon
Openingstijden 5 oktober 2017: 20:00 - 22:00 uur
Adres Hortus Botanicus Amsterdam
Plantage Middenlaan 2a
1018 DD Amsterdam
Website Ga naar de website
Deel deze activiteit
Het landelijke Weekend van de Wetenschap, georganiseerd door NEMO, wordt georganiseerd in opdracht van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.