Verstreken: Piëzo Pret bij BASF (2017)

Wat is jouw energie in 2030? Hoe verwarm jij je huis in 2040? Rijden er nog auto’s in 2050? Het antwoord op deze vragen is helemaal niet vanzelfsprekend. Ga in deze workshop zelf aan de slag met het maken van energie.

Credits: Jouw Energie van Morgen truck, Theo Jurriens

De toekomstige energievoorziening is een belangrijke uitdaging. Hoe jonger je bent, hoe concreter die vraag voor jou zal zijn. In deze workshop ontdek je dat er veel verschillende manieren inergie. Een led-lampje, een mysterieus plaatje, even solderen en klaar is kees: je eigen lampje zonder batterij!

Als je in het metalen plaatje knijpt, gaat het lampje branden. Zonder batterij of aandrijfveer. Heb je een idee hoe dat kan? Het is jouw knijpkracht die de energie opwekt! In het metalen plaatje zitten piepkleine en bijzondere kristallen die je met het blote oog niet ziet. Het zijn piëzokristalletjes die elektriciteit geven als je erop drukt. Je kent ze eigenlijk al lang. Ze zitten in aanstekers voor het gasfornuis of in een wenskaart die, als je hem opent, muziek afspeelt. Als je maar hard genoeg drukt verschuiven deze deeltjes ten opzichte van elkaar. Dat geeft een klein stroompje dat je kunt aftappen. Bouw je eigen lampje in de Jouw Energie van Morgen truck.

Naam organisatie Jouw Energie van Morgen truck
Soort activiteit Workshop
Doelgroep Kinderen, Familie
Prijs gratis
Openingstijden 7 oktober 2017: 10:00 - 15:00 uur
Adres BASF
Innovatielaan 1
8447SN Heerenveen
Website Ga naar de website
Deel deze activiteit
Het landelijke Weekend van de Wetenschap, georganiseerd door NEMO, wordt georganiseerd in opdracht van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.