Verstreken: Optimaliseer een windmodel (2017)

Stel, je hebt een windmolen om energie op te wekken. Dan wil je natuurlijk wel dat hij zo ingesteld is dat je er zo veel mogelijk energie uit kunt halen. Hoe doe je dat? Waar kun je op letten?

Credits: Jan Schuurmans

Wist je dat bij veel windmolens de energieopbrengst niet optimaal is? Je wilt natuurlijk zo veel mogelijk energie uit je windmolen kunnen halen. Hoe zorg je ervoor dat een windturbine goed ‘getuned’ wordt? Op welke manier maakt dat iets uit voor de opbrengst? Ontdek en ervaar het zelf met een testturbine!

DotX Control Solutions heeft een opstelling waarmee je zelf kunt achterhalen waar de opbrengst allemaal van afhangt. Een ventilator blaast aldoor lucht naar een kleine wind turbine. Jij kunt zelf verschillende instellingen – zoals bijvoorbeeld de bladhoek of de elektrische weerstand – veranderen en zien welk effect dat heeft op de opbrengst van het elektrische vermogen. DotX ontwikkelt computer-algoritmen om de opbrengst van windturbines te maximaliseren. De principes die ze daarvoor toepassen kun je onderzoeken aan de hand van de opstelling.

MAAK Open

Deze activiteit valt onder het programma van MAAK Open.

Naam organisatie DotX Control Solutions
Soort activiteit Ontdekken, Open dag, Voorstelling / Demonstratie, Workshop
Doelgroep Kinderen, Familie
Prijs gratis
Openingstijden 8 oktober 2017: 12:00 - 18:00 uur
Adres DotX Control Solutions
Oudeweg 91
2031CC Haarlem
Website Ga naar de website
Deel deze activiteit
Het landelijke Weekend van de Wetenschap, georganiseerd door NEMO, wordt georganiseerd in opdracht van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.