Verstreken: Ontdek het Noordzeekanaalgebied (2017)

In IJmuiden wordt de allergrootste sluis ter wereld gebouwd. Ontdek hoe dit in zijn werk gaat in de gratis tentoonstelling van SHIP. Leer alles over sluizen, schepen, havens en water.

Credits: Marije Moerman voor SHIP

Ervaar de sluis naar de toekomst! De grootste sluis ter wereld is binnenkort te vinden in ons kleine Nederland. Ontdek hoe het Noordzeekanaalgebied zich hierop voorbereid. Wat komt er allemaal bij kijken? Wat heb je nodig voor watermanagement? Zie het in de expositie van SHIP.

Eerst vaar je via een enorme videowall mee met een zeegaande tanker van de Noordzee naar één van de havens in Amsterdam. Dit is in werkelijkheid een reis van 2,5 a 3 uur, maar in de timelaps maak je deze reis in 5 minuten mee. Daarna krijg je inzicht in het Noordzeekanaalgebied met behulp van de digitale kaart. Je ziet een overview vanaf de Noordzee tot het IJsselmeer en het Amsterdam- Rijnkanaal.

Vervolgens kun je het sluizencomplex met alle sluizen van dichtbij bekijken in een bijzondere maquette. In deze maquette zijn enkele digitale spellen zijn verwerkt: vaar met een schip de sluis in en bedien een sluis tijdens het schutproces.

Daarna ontvang je uitleg over hoe de nieuwe sluis gebouwd gaat worden. Je ziet een maquette van de nieuwe sluis, waar ook de bouw van diepwanden en de sluishoofden aan bod komen. Vervolgens neem je een een voorschot op de toekomst en hoor je over de mogelijkheden om er een circulaire toekomst van te maken.

Naam organisatie SHIP
Soort activiteit Tentoonstelling
Doelgroep Volwassenen, Familie
Prijs gratis
Openingstijden 8 oktober 2017: 10:00 - 17:00 uur
7 oktober 2017: 10:00 - 17:00 uur
Adres SHIP
Noordersluisweg 1
1975AM IJmuiden
Website Ga naar de website
Deel deze activiteit
Het landelijke Weekend van de Wetenschap, georganiseerd door NEMO, wordt georganiseerd in opdracht van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.