Verstreken: Ontdek de allerkleinste deeltjes (2017)

Dompel je onder in een verrassende bètawereld en maak kennis met de allerkleinste deeltjes tijdens de open dag van het KVI-Center for Advanced Radiation Technology.

Credits: Harry Kiewiet voor KVI-Center for Advanced Radiation Technology

KVI-CART is een wetenschappelijk instituut van de Rijksuniversiteit Groningen voor onderzoek en opleiding in de subatomaire fysica, astrodeeltjesfysica, versnellerfysica en medische fysica. Ontdek daar hoe geavanceerde stralingstechnologie ontwikkeld en gebouwd wordt.

Tijdens deze open dag nemen wetenschappers en technici je mee naar de drie verdiepingen hoge deeltjesversneller AGOR waarmee atoomkernen versneld worden tot soms wel de helft van de lichtsnelheid. Je bezoekt de geavanceerde installaties waar met lasers deeltjes zo sterk worden afgeremd dat ze temperaturen van vlak boven het absolute nulpunt bereiken. Leer alles over radioactiviteit, kosmische straling en het ontstaan van bliksem.

Ook kun je kennis maken met protonentherapie, een nieuwe manier van het behandelen van kanker die binnenkort bij het UMCG in Groningen van start gaat. Je kunt luisteren naar lezingen, maar je kunt natuurlijk ook een kijkje nemen in onze ontwerp- en constructieafdeling waar demonstraties worden gegeven met moderne computergestuurde draai- en freesmachines.

Kinderen kunnen een speurtocht doen door het gebouw. Ook kun je proefjes doen met verschillende versnellermodellen waarmee je je eigen ‘deeltjes’ kunt versnellen. Heb je het er warm van gekregen? Probeer dan het spectaculaire stikstofijsje’: klaar terwijl je wacht.

Naam organisatie KVI-Center for Advanced Radiation Technology
Soort activiteit Open dag
Doelgroep Kinderen, Jongeren, Volwassenen, Familie
Prijs gratis
Openingstijden 15 oktober 2017: 12:00 - 17:00 uur
Adres KVI-Center for Advanced Radiation Technology
Zernikelaan 25
9747 AA Groningen
Website Ga naar de website
Deel deze activiteit
Het landelijke Weekend van de Wetenschap, georganiseerd door NEMO, wordt georganiseerd in opdracht van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.