Verstreken: Onder de loep van de restaurator (2017)

De restauratoren van het Stedelijk Museum zorgen ervoor dat de collectie in goede conditie verkeert. De 90.000 objecten in alle soorten en maten vragen om een specifieke aanpak. Hoe onderzoek je een kunstwerk dat bestaat uit herfstbladereren?

Credits: Stedelijk Museum - Keith Haring, Untitled, 1986. Conditiecontrole november 2016

Hoe restaureer je een kunstwerk dat uit herfstbladeren bestaat? Wat komt er kijken bij de restauratie van een heel groot velum, zoals het werk van van Keith Haring? Deze vragen en nog veel meer worden tijdens dit Stedelijk seminar beantwoord. Kom ook naar deze middag waarin de restauratoren van het Stedelijk je tijdens korte, laagdrempelige lezingen meenemen in hun complexe werkzaamheden. De middag wordt afgesloten met een rondleiding waarin je door de bril van een restaurator naar de kunstwerken in het museum én in de restauratieateliers kunt kijken.

Programma

14.00 uur Welkom
14.05 – 14.20 uur Inleiding door Sandra Weerdenburg (hoofd restauraties / restaurator beeldhouwkunst)
14.20 – 15.00 uur Onderzoek naar 2 reliëfs met herfstbladeren van Jean Dubuffet door Monica Marchesi (papierrestaurator)
15.00 – 15.40 uur De restauratie van het ‘Velum’ van Keith Haring door Vera Blok, schilderijenrestaurator (i.s.m. Jos van Och, Stichting Restauratie Atelier Limburg)
15.40 – 15.50 uur Vragen en discussie
15.50 – 16.00 uur Pauze
16.00 – 17.00 uur Rondleidingen op zaal en in de ateliers door het restauratieteam

Hersftbladeren van Jean Dubuffet
Tussen 1958 en 1959 raakte de Franse kunstenaar Jean Dubuffet geïnspireerd door de schoonheid en de veelzijdigheid van planten. In dit korte tijdsbestek maakte hij ruim vijftig collages waarin hij allerlei soorten gedroogde bladeren gebruikte. Het Stedelijk Museum bezit sinds 1960 twee van deze bijzondere werken: Faire Front (1959) en Automne (1959). Door het gebruik van gedroogde plantmateriaal zijn de tekeningen kwetsbaar voor mechanisch schade (scheuren en verlies van blad materiaal) en voor aanvallen van insecten of schimmels. Om meer te weten te komen over het maakproces en de conditie van deze bijzondere werken vast te stellen, is afgelopen jaren een onderzoek gestart. In deze presentatie zullen de eerste resultaten van dit onderzoek gepresenteerd worden.

Keith Harings Velum
In 1986 heeft Keith Haring een zogenaamd ‘Velum’, een groot polyester doek, beschilderd voor de grote lichtkap boven het trappenhuis. Het is sindsdien in de collectie van het Stedelijk Museum gebleven. Nadat het werk lang in opslag heeft gelegen, zal het in het najaar van 2017 opnieuw geïnstalleerd worden. Om dit mogelijk te maken, diende een aantal vragen beantwoord worden: Wat is het precies voor materiaal? Hoe is de conditie? Moet het werk gerestaureerd worden? Hoe installeer je een doek van 20 × 12 meter in een hoge dakkap? Op al deze vragen zal nader ingegaan worden tijdens de lezing over dit bijzondere werk.

Prijs

Standaard € 22,50,-
Studenten € 14,-
Museumkaarthouders € 5,-

Tickets

Reserveer je tickets online.

Naam organisatie Stedelijk Museum Amsterdam
Soort activiteit Tentoonstelling, Workshop
Doelgroep Volwassenen
Prijs
22,50 per persoon
Openingstijden 7 oktober 2017: 14:00 - 17:00 uur
Adres Stedelijk Museum Amsterdam
Museumplein 10
1070 AB Amsterdam
Deel deze activiteit
Het landelijke Weekend van de Wetenschap, georganiseerd door NEMO, wordt georganiseerd in opdracht van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.