Verstreken: Minisymposium: Eindelijk Restitutie (2017)

Christaan Ruppert schreef zijn proefschrift over de onderhandelingen over Joodse oorlogstegoeden. Een middag met lezingen en een gesprek over die onderhandelingen met destijds met betrokkenen.

Credits: Eindelijk Restitutie - Christaan Ruppert - VU University Press

Naar aanleiding van het proefschrift van Christaan Ruppert organiseert het Nationaal Holocaust Museum in samenwerking met de Vrije Universiteit een middag met lezingen en een gesprek over de onderhandelingen over Joodse oorlogstegoeden met destijds betrokkenen.

Onder leiding van Sandra Rottenberg vertellen Christiaan Ruppert en Nicole Immler over de resultaten van het proefschrift Eindelijk ‘restitutie’. De totstandkoming van Nederlandse akkoorden over Joodse oorlogstegoeden (1997-2000) en de betekenis van compensatie voor verschillende generaties betrokkenen.

Het tweede deel van de middag bestaat uit een panelgesprek waarin enkele hoofdrolspelers terugkijken op de totstandkoming van de akkoorden en het resultaat daarvan. Het panel bestaat uit Eric Fischer (VvV), Hein Blocks (NVB), Ronny Naftaniël (CJO), Avraham Roet (Platform Israël) en Henri Markens (CJO).

Christiaan Ruppert promoveerde op 14 juni 2017 aan de Vrije Universiteit van Amsterdam. Hij was in de jaren 1997-2001 op het Ministerie van Financiën betrokken bij de onderhandelingen over de teruggave van de joodse tegoeden Tweede Wereldoorlog.

Nicole Immler is verbonden aan de Universiteit voor Humanistiek. Haar onderzoek brengt in beeld hoe postkoloniale en naoorlogse herinneringen van verschillende generaties elkaar de laatste decennia hebben beïnvloed en hoe dit geleid heeft tot een verandering in de compensatiecultuur van (oorlogs)slachtoffers.

Prijs

Deze lezing is gratis op vertoon van een entreebewijs voor het Joods Cultureel Kwartier.

Volwassenen € 15,00
Jongeren 13 t/m 17 jaar € 7,50
Kinderen 6 t/m 12 jaar € 3,75
Kinderen tot 6 jaar Gratis
CJP en studenten € 7,50
Museumkaart Gratis

Aanmelden

Voor deze lezingenmiddag is aanmelden verplicht via e-mail.

Naam organisatie Nationaal Holocaust Museum
Soort activiteit Lezing / Debat
Doelgroep Jongeren, Volwassenen
Prijs
15,00 per persoon
Openingstijden 4 oktober 2017: 13:00 - 17:00 uur
Adres Nationaal Holocaust Museum
Plantage Middenlaan 27
1018 DB Amsterdam
Website Ga naar de website
Deel deze activiteit
Het landelijke Weekend van de Wetenschap, georganiseerd door NEMO, wordt georganiseerd in opdracht van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.