Verstreken: LofarDag (2017)

Waar vind je de grootste radiotelescoop ter wereld? In Nederland! Als je meer wil weten van de sterren en ons heelal zit je hier dus goed. Ontdek LOFAR; de ‘ogen van de aarde’ gelegen in een prachtig natuurgebied bij Exloo in Drenthe.

Credits: Lofar, Martha Buitenkamp

Wat kun je verwachten? Een middag vol activiteiten voor jong en oud op het LOFAR terrein. Er zijn astronomie- en natuurexcursies onder leiding van deskundige gidsen. In een mobiel planetarium kun je het heelal verkennen. Daarnaast kun je diverse documentaires kijken over het LOFAR project, sterrenkundig onderzoek en de natuurontwikkeling in het Hunzedal. Deze docu’s worden afgewisseld met korte colleges van deskundigen.

Programma voor kinderen en jongeren

Voor kinderen van 4-10 is er een actief programma, gericht op zelf spelen met de wetten van de natuur. Zwaartekracht, natuur, licht, water en lucht. Het komt allemaal aan bod in de vorm van proefjes doen en zelf onderzoek doen! Voor jongeren van 10-16 zijn er naast proeven ook de experimenteer-bus en survivalactiviteiten.

Parkeren en horeca

Buiten het terrein kan worden geparkeerd.
Voor gratis vervoer naar het gebied wordt gezorgd.
Er is een verwarmde tent met horeca en zitgelegenheid.

Meer onderzoek bij LOFAR

Redacteur Roel van der Heijden van NEMO Kennislink ging eerder al backstage bij LOFAR en schreef dit artikel over de speurtelescoop.

Naam organisatie Lofar
Soort activiteit Excursie / Rondleiding, Open dag
Doelgroep Kinderen, Jongeren, Volwassenen, Familie
Prijs gratis
Openingstijden 8 oktober 2017: 12:00 - 17:00 uur
Adres LOFAR gebied
Exloerweg
9528RL Exloo
Website Ga naar de website
Deel deze activiteit
Het landelijke Weekend van de Wetenschap, georganiseerd door NEMO, wordt georganiseerd in opdracht van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.