Verstreken: Kijken in het brein (2017)

Bij het Spinoza Centre for Neuroimaging kijken onderzoekers met behulp van MRI-scanners naar de hersenen en doen ze verschillende soorten hersenonderzoek. Volg een rondleiding, doe mee aan experimenten en leer over hersenonderzoek op de open dag!

Credits: Marieke de Lorijn

MRI is een bijzondere techniek omdat het mogelijk is om activaties te zien in het levende menselijke brein. Hoe de wetenschappers van het Spinoza Centre for Neuroimaging dat precies doen kun je ontdekken op de open dag. Tijdens de rondleiding kun je MRI scanners van dichtbij zien en krijg je uitleg over hoe de scanners werken en wat voor onderzoek je ermee kunt doen. Daarnaast kun je meedoen met proeven en testen. Bovendien lopen er wetenschappers rond om je vragen over hersenonderzoek te beantwoorden.

Bijzondere hersenscanners

Om de hersenen haarscherp in beeld te brengen en grondig te kunnen bestuderen beschikt het Spinoza Centre over een 3 Tesla scanner en een 7 Tesla MRI-scanner. Daarmee worden de functie, de structuur en het metabolisme van de hersenen op zeer fijne schaal in kaart gebracht. Van de 7 Tesla MRI-scanner zijn er maar 4 in Nederland die geschikt zijn voor mensen. Daarnaast beschikt het Spinoza Centre over laboratoria voor aanvullende technieken voor gedragsexperimenten: EEG, TMS en tDCS.

Activiteiten

Tijdens deze middag kun je deelnemen aan verschillende activiteiten: Professor Dr. Serge Dumoulin – directeur van het Spinoza Centre en onderzoeker van visuele neurowetenschap – geeft lezingen over visuele processen en neurowetenschappelijk onderzoek. Daarnaast kun je meedoen met proeven en testen. Bovendien lopen er wetenschappers rond om je vragen over hersenonderzoek te beantwoorden. Ook zullen er rondleidingen plaatsvinden, maar deze zijn inmiddels volgeboekt.

Lezing van directeur Serge DumoulinKijken met onze hersenen
Tijdstippen: 12:00 uur en 14:00 uur
Serge Dumoulin begeeft zich als neurowetenschapper op het fascinerende grensvlak van hersenen, perceptie en cognitie.
Samenvatting: Hoe kan de mens dankzij zintuigen en hersenen in contact staan met andere mensen en met de rest van de wereld om hem heen? Hoe zijn onze zintuigen verbonden met onderdelen van de hersenschors, en hoe leiden zintuiglijke prikkels daar vervolgens tot een bewuste waarneming en tot een beter begrip? Zoals veel neurowetenschappers focust Dumoulin op de verwerking van visuele informatie. Wij mensen zijn immers visueel ingestelde wezens, wat goed kan worden geïllustreerd door het feit dat een kwart van onze hersenschors bestaat uit zenuwcellen die helpen bij het verwerken van prikkels afkomstig uit onze ogen. In deze lezing laat Dumoulin zien dat kijken met onze de hersenen gebeurt.

Rondleidingen
Let op: De rondleidingen zijn inmiddels volgeboekt. Tijdens de rondleiding kun je MRI scanners van dichtbij zien en krijg je uitleg over hoe de scanners werken en wat voor onderzoek je ermee kunt doen. Op de eerste verdieping is een markt met allerlei interessante informatie over MRI en neurowetenschappelijk onderzoek. Zo is er bijvoorbeeld een anatomie hoek waar je van alles leert over hersenscans en anatomie van de hersenen. Weet jij bijvoorbeeld hoe een brein met Alzheimer er uit ziet? En hoe ziet fruit er eigenlijk uit in een MRI scanner?

Aanmelden

De rondleidingen zijn inmiddels volgeboekt. Hier kun je je niet meer voor aanmelden. Je kunt wel de andere activiteiten bijwonen (de lezingen en de tests).

Lunch

Er is op het Spinoza Centre geen kantine aanwezig. Je mag zelf wat te eten meebrengen of je kunt gebruik maken van de horeca faciliteiten in het AMC ziekenhuis.

Routebeschrijving

Het Spinoza Centrum ligt naast het AMC ziekenhuis. Er staat speciale bewegwijzering voor de open dag op het terrein.

Met de metro of trein vanaf CS Amsterdam
Neem metro 54 (richting Gein). Je stapt uit bij halte Holendrecht/AMC en neemt uitgang Oudenrijnlaan/AMC. Ook als je de trein neemt, stap je uit bij Amsterdam Holendrecht en neem je de uitgang Holendrecht/AMC.

Vanaf station Holendrecht (10 min. lopen)
Om buiten het ziekenhuis om bij het Spinoza Centre te komen ga je na de OV-poortjes rechtsaf, waarna je linksaf het fietspad en de gele bordjes met N.I.N. volgt. Ga de houten brug aan je rechterhand over, sla meteen linksaf en loop door tot je aan je rechterhand een zebrapad ziet richting de parkeerplaats. Steek hier over en loop rechtdoor tot je bij een groot grijs gebouw komt: de IWO-tentamenzalen. Sla hier rechtsaf tot je niet verder kunt en ga dan links. Loop onder de witte loopbrug door, waarna je de tweede straat links neemt en 50 meter doorloopt. Aan je rechterhand ligt nu het Spinoza Centre, een roestkleurig met wit gebouw omringd door gras. De bel vind je rechts van de ingang.

Met de auto
Indien je vanaf de A2 of A9 komt volg je de borden naar het AMC. Bij de eerste verkeerslichten (naast Sizzling Wok) ga je rechtdoor, bij het volgende kruispunt sla je rechtsaf de Meibergdreef op. Blijf rechtdoor rijden tot je op een rotonde komt. Volg vanaf hier de borden naar P3.

Parkeren
Parkeerplaats P3 achter het Spinoza Centre is voor de open dag beschikbaar. Volg de borden naar P3.

Naam organisatie Spinoza Centre for Neuroimaging
Soort activiteit Excursie / Rondleiding, Open dag
Doelgroep Volwassenen, Familie
Prijs gratis
Openingstijden 7 oktober 2017: 10:30 - 16:00 uur
Adres Spinoza Centre for Neuroimaging
Meibergdreef 75
1105BK Amsterdam
Website Ga naar de website
Deel deze activiteit
Initiatiefnemers
Partners
Mediapartners
Het landelijke Weekend van de Wetenschap, georganiseerd door NEMO, wordt mede mogelijk gemaakt met steun van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Het Weekend van de Wetenschap wordt gerealiseerd dankzij de vele organisaties die tijdens het weekend voor het publiek hun deuren openen.