Verstreken: Hoe maken we je afvalwater schoon? (2017)

Neem een uniek kijkje achter de schermen in bij de rioolwaterzuivering in Hilversum. Bekijk wat er met het water gebeurt nadat je het toilet doorspoelt.

Credits: Ron Offermans via Waternet

Schoon water is van levensbelang. Voor inwoners, maar ook voor planten en dieren. Het schoonhouden van rivieren, meren, sloten en plassen is één van de verantwoordelijkheden van het waterschap. Dit gebeurt onder meer door het afvalwater te verwerken en schoon te maken. Want nadat het water is schoongemaakt komt het gewoon weer terug in de natuur.

Reporter van het Weekend van de Wetenschap, Milouska Meulens, ging alvast backstage bij Waternet.

150 liter per dag

Wist je dat mensen per persoon gemiddeld 150 liter water per dag gebruiken? Om te drinken, maar ook om te douchen, te wassen en het toilet mee door te spoelen? Stel je voor dat dit vieze water zomaar rivieren, meren, sloten en plassen in zou stromen. Die zouden dan sterk vervuilen. Ook de gezondheid komt dan in gevaar. Daarom moet het afvalwater eerst goed worden schoongemaakt.

Rondleidingen

Deze dag start ieder half uur een rondleiding door de waterzuivering. Kinderen kunnen de hele dag leuke en leerzame waterproefjes doen met één van Waternet’s waterprofessors. Zij laten je niet alleen zien hoe Waternet het water schoonmaakt, maar ook hoe zij steeds meer energie en grondstoffen uit afvalwater halen om te hergebruiken.

Naam organisatie Waternet
Soort activiteit Excursie / Rondleiding, Workshop
Doelgroep Jongeren, Volwassenen, Familie, Kinderen
Prijs gratis
Openingstijden 8 oktober 2017: 10:00 - 17:00 uur
Adres RWZI Hilversum
Minckelersstraat 173
1223LE Hilversum
Deel deze activiteit
Het landelijke Weekend van de Wetenschap, georganiseerd door NEMO, wordt georganiseerd in opdracht van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.