Verstreken: Gezond oud worden. (2017)

Stralend 100 worden of op je 82e nog het kanaal over te zwemmen? Want wie wil dat nu niet? Wetenschappers van UMCG vertellen je wat zij hebben ontdekt over gezond ouder worden.

Credits: UMCG

Lifelines – speurtocht door Noord Nederland

Ontdek het geheim van gezonder oud worden. Ga tijdens deze puzzelspeurtocht mee met Sofie, wiens oma net 100 jaar is geworden. Via een digitale landschapskaart kun je informatie vinden over de gezondheid van de inwoners uit Noord Nederland – bijvoorbeeld over waar de meeste pizza’s gegeten worden – en kun je uiteindelijk achter het geheim van Sophies oma komen. Lifelines is een data- en biobank die gegevens en lichaamsmaterialen beschikbaar stelt aan de wetenschap om zo meer te weten te komen waarom de ene persoon gezonder oud wordt en de andere persoon te maken krijgt met (chronische) ziektes.

Optische Illusies aan de Eettafel: Hoe borden ons eetgedrag beinvloeden.

De onderzoekers van UMCG laten aan de hand van optische illusies zien hoe je eetgedrag geleid kan worden door omgevingsfactoren zoals de omvang van een bord. Je kunt zelf aan de slag door te experimenteren met borden, glazen en ander servies.

Smaakmaker
Ontmoet de Smaakmaker: een robot met verschillende kruidenmixen die als alternatief dienen voor zout. Je proeft sauzen met en zonder zout: merk je het verschil? Hoeveel zout eet je zelf eigenlijk? Je ontdekt het aan de hand van de zouttest en een zoutspel! Een ‘zoutdokter’ vertelt waarom het beter is om niet teveel zout te eten.

Suiker
Hoeveel suiker zit er eigenlijk in ons eten en wat moeten we doen om die suikers weer te verbranden? Je ontdekt het tijdens de grote suikertest. In ruimte 1 verdeel je een grote berg suikerklontjes over verschillende soorten voedsel dat voor je ligt. In ruimte 2 ontdek je wat je moet doen om suikerbommen zoals een appeltaartje te verbranden. Trampoline springen misschien? Stofzuigen? Of toch badmintonnen, fietsen of in de zandbak spelen? Terwijl je deze activiteiten uitvoert, ontdek je het: want wie heeft als eerste een suikerklontje verbrand?

Underwater, de ultrasound training game
In Underwater zoek je over de oceaanbodem naar schatten. Hiermee leer je spelenderwijs om te gaan met de zogeheten transducer en leer je op een leuke manier de skills van een echo-onderzoek.

Roodkapje – Sophia de Rooij
Roodkapje, de serious game, is opgehangen aan het sprookje dat iedereen kent. Oma wil zo lang mogelijk in haar huisje in het bos blijven wonen. De boze wolf staat voor alles wat die wens kan bedreigen. Een lege koelkast. De pinpas die weer kwijt is. Het huis dat niet zo netjes is. Kruip in de huid van je oma, opa of oude buurman en ervaar hoe het voelt om vergeetachtig te zijn en niks meer alleen te kunnen…

Healthy ageing cake: proef en verbaas je!
Tijdens het Weekend van de Wetenschap biedt UMCG een speciale lekkernij aan: de gezonde cake van Tasty Basics. De cake bevat 70% minder koolhydraten, geen toevoegde suikers en is rijk aan vezels door het toegevoegde fruit, wat naast verschillende soorten meel het belangrijkste ingrediënt is. Een lekkere snack die bovendien voedzaam is.

Naam organisatie UMCG - ERIBA
Soort activiteit Open dag, Spel, Voorstelling / Demonstratie
Doelgroep Kinderen, Familie
Prijs gratis
Openingstijden 7 oktober 2017: 12:00 - 17:00 uur
Adres UMCG - ERIBA
Antonius Deusinglaan 1
9713 AV Groningen
Deel deze activiteit
Het landelijke Weekend van de Wetenschap, georganiseerd door NEMO, wordt georganiseerd in opdracht van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.