Verstreken: Geluk in beton gegoten? (2017)

Geluk kun je bouwen. Of liever, een goed gebouwd huis, buurt of dorp draagt bij aan het levensgeluk. Aan de hand van een wandeling door Betondorp leer je hoe men bijna 100 jaar geleden dacht dat architectuur en geluk hand in hand gaan.

Credits: Wikimedia Commons, Collectie NAi via CC0

100 jaar geleden was dat voor sociaal bewogen architecten en politici aanleiding om voor de werkende klasse betaalbare huisvesting in open en groene tuinsteden. Zo ook in Amsterdam, waar her en der tuindorpen of tuinwijken ontstonden. Een daarvan is Betondorp, in de jaren 1920 gebouwd door de modernste architecten en met de modernste materialen van die tijd.

Tijdens deze wandeling ontdek je hoe mensen bijna 100 jaar geleden dachten dat architectuur en geluk hand in hand gingen. In Eetcafé De Avonden geeft Henk Looijesteijn een inleiding over de geschiedenis van dit Amsterdamse gebied. Daarna volgt de rondleiding door Betondorp. Looijesteijn is historicus en onderzoeker bij het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis. Hij geeft regelmatig rondleidingen door Amsterdam.

Het programma begint met koffie en appeltaart.

Aanmelden

Voor deze excursie is aanmelden mogelijk via e-mail. Zet in de onderwerpregel Rondleiding Betondorp op 07 oktober.

Het landelijke Weekend van de Wetenschap, georganiseerd door NEMO, wordt georganiseerd in opdracht van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.