Verstreken: Energie van morgen (2017)

Wat is jouw energie in 2030? Hoe verwarm jij je huis in 2040? Rijden er nog auto’s in 2050? Het antwoord op deze vragen is helemaal niet vanzelfsprekend! De toekomstige energievoorziening is een belangrijke uitdaging voor jullie.

Credits: Jouw Energie van Morgen truck

LET OP! Vanwege de 4 mijl van Groningen, vindt deze activiteit vindt niet plaats tijdens het Weekend van de Wetenschap op 7 en 8 oktober, maar één week later. Deze activiteit is onderdeel van Zpannend Zernike .

Je kunt zelf aan de slag met het maken van energie. Een led-lampje, een mysterieus plaatje, even solderen en klaar is kees: je eigen lampje zonder batterij!

Als je in het metalen plaatje knijpt, gaat het lampje branden. Zonder batterij of aandrijfveer. Heb je een idee hoe dat kan? Het is jouw knijpkracht die de energie opwekt! In het metalen plaatje zitten piepkleine en bijzondere kristallen die je met het blote oog niet ziet. Het zijn piëzokristalletjes die elektriciteit geven als je erop drukt. Je kent ze eigenlijk al lang. Ze zitten in aanstekers voor het gasfornuis of in een wenskaart die, als je hem opent, muziek afspeelt. Als je maar hard genoeg drukt verschuiven deze deeltjes ten opzichte van elkaar. Dat geeft een klein stroompje dat je kunt aftappen. Bouw je eigen lampje in de Jouw Energie van Morgen truck.

Zpannend Zernike

Deze activiteit is onderdeel van Zpannnend Zernike. Vanwege de 4 mijl van Groningen, vindt Zpannend Zernike dit jaar niet plaats in het Weekend van de Wetenschap, maar één week later op 14 en 15 oktober. Tijdens Zpannnend Zernike kun je op allerlei plekken in Groningen backstage in de wereld van wetenschap en technologie.

Op zaterdag kan dat in het Academiegebouw (van Memory tot Zernike), bij ERIBA/UMCG, bij de Jonge Onderzoekers (Kijk! Doe! Ontdek!), het Universiteitsmuseum (van Proeflab tot Zeer Zpannende Zpeurtocht) en De Truck. Op zondag kan dat bij KVI-Cart, Hanzehogeschool, het Kapteyn Instituut, SRON, EnTranCe, de EnergyBarn, Bernoulliborg (Science LinX) en De Truck.

Naam organisatie Jouw Energie van Morgen truck
Soort activiteit Workshop
Doelgroep Kinderen, Familie
Prijs gratis
Openingstijden 15 oktober 2017: 12:00 - 17:00 uur
Adres KVI - CART
Zernikelaan 25
9747AA Groningen
Website Ga naar de website
Deel deze activiteit
Het landelijke Weekend van de Wetenschap, georganiseerd door NEMO, wordt georganiseerd in opdracht van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.