Verstreken: Duik in zwemwetenschap (2017)

Altijd al willen weten hoe Ranomi Kromowidjojo, Femke Heemskerk en Ferry Weertman wetenschap en innovatie gebruiken om tot topprestaties te komen? Kom dan 7 oktober naar de Tongelreep en ga backstage bij één van de beste zwemlabs ter wereld!

Credits: InnoSportLab de Tongelreep

In een sessie van 2 uur komen verschillende sprekers aan het woord die wat vertellen over hun project dat de Nederlandse topzwemmers helpt op de weg naar Olympisch eremetaal in Tokyo.

Programma

Er zijn 3 sessies, waarin je onderstaand programma kunt volgen. Je kunt je aanmelden voor één tijdslot van onderstaande sessies. Bij alle sessies komen alle sprekers aan bod:

  • 10.00 – 12.00 uur
  • 12.00 – 14.00 uur
  • 14.00 – 16.00 uur

Carlo van der Heijden
Wat is InnoSportLab de Tongelreep?
Carlo is bewegingswetenschapper en werkzaam bij InnoSportLab de Tongelreep. Hij zal de bezoekers vertellen hoe InnoSportLab de Tongelreep ontstaan is en de wijze waarop het team werkt.

Romy van Alphen
De rol van het meten van afzetkrachten bij de zwemstart
Romy is dit jaar afgestudeerd aan de opleiding Sportkunde met een onderzoek naar krachten tijdens zwemstarts. Ze zal haar onderzoek presenteren.

Marit van Dijk
Hoe meten we wat het beste zwempak is?
Marit is Embedded Scientist bij de Nederlandse zwemploeg en werkt voor InnoSportLab de Tongelreep. Ze zal aan de bezoekers uitleggen hoe we kunnen bepalen welk zwempak het meest geschikt is voor een bepaalde zwemmer.

Bob Perik (van Sogeti)
Wat kan sensortechnologie de zwemsport brengen en hoe werkt Sogeti samen met InnoSportLab de Tongelreep?
Bob Perik heeft tijdens zijn studie bewegingstechnologie stage gelopen bij het InnoSportLab en is ook altijd betrokken geweest na zijn studie. Vanuit daar heeft hij de stap gezet naar een baan in de IT wereld bij Sogeti. Bob heeft deze 2 werelden bij elkaar gebracht en zal vertellen wat er allemaal uit deze samenwerking kan komen.

Fenna van Burg
Lichaamsmaten meten met behulp van een 3D scanner
Fenna is dit jaar afgestudeerd aan de opleiding Sportkunde met een onderzoek naar de betrouwbaarheid en validiteit van het meten van lichaamsmaten met een 3D scanner. Ze zal haar onderzoek presenteren en een demonstratie geven.

Aanmelden

Voor deze activiteit dien je je aan te melden. Mail naar InnoSportLab De Tongelreep en geef het tijdstip van de sessie aan, waarbij je wilt aanhaken.

Locatie

Het InnoSportLab de Tongelreep is gevestigd in Nationaal Zwemcentrum de Tongelreep. Je kunt in de hal wachten tot we je ophalen voor de sessie waar je je voor aangemeld hebt.

Tip voor kleding

Het InnoSportLab is gevestigd naast het zwembad, waardoor de temperatuur vaak rond de 30 graden is. Zorg dus dat je niet te warm gekleed bent.

Meer onderzoek bij InnoSportLab De Tongelreep

Redacteur Esther Thole van NEMO Kennislink ging eerder al backstage bij De Tongelreep en schreef dit artikel over de analyse van zwemtechnieken.

Naam organisatie Innosportlab De Tongelreep
Soort activiteit Lezing / Debat, Open dag, Voorstelling / Demonstratie
Doelgroep Kinderen, Jongeren, Volwassenen, Familie
Prijs gratis
Openingstijden 7 oktober 2017: 10:00 - 12:00 uur
7 oktober 2017: 12:00 - 14:00 uur
7 oktober 2017: 14:00 - 16:00 uur
Adres Innosportlab De Tongelreep
Antoon Coolenlaan 1
5644 RX Eindhoven
Website Ga naar de website
Deel deze activiteit
Het landelijke Weekend van de Wetenschap, georganiseerd door NEMO, wordt georganiseerd in opdracht van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.