Verstreken: Disconnect (2017)

Hoe ver gaan we in de controle van onze herinneringen en de aanpassingen op ons lichaam? Als er een machine zou zijn waarin je jouw eigen herinneringen en die van de ander zou kunnen uploaden en zou kunnen herbleven; zou je dit dan doen?

Credits: Robin Coops - Joris Bulstra

Tijdens het Weekend van de Wetenschap gaat in het Compagnietheater in Amsterdam de Audiovisuele performance Disconnect in première. De performance schetst een wereld die door de snelheid van onze technologische vooruitgang totaal veranderd is. Een wereld waarin iedereen met elkaar is verbonden maar leeft in een herinneringsmachine.

Dit is de tweede productie van de M31 Foundation onder leiding van regisseur Robin Coops. De hoofdrol is voor Mingus Dagelet.

Het verhaal

De wetenschapper Löw ontwaakt uit een jarenlange coma en ontdekt dat de wereld totaal veranderd is. De gehele mensheid is met elkaar verbonden via een digitaal netwerk en bestaat alleen nog als digitale informatie. Het is een oceaan van mooie herinneringen, gelukzalige ervaringen, waar de dood is overwonnen en verdriet niet meer bestaat.

Löw is de enige overgebleven mens van vlees en bloed. Hij ontmoet Roxanne, zijn ex-geliefde, in het digitale netwerk. Zij neemt hem mee in het nieuwe netwerk maar Löw is opzoek naar herinneringen die Roxanne uit de weg lijkt te gaan. Dat brengt hem tot het inzicht dat zijn eerdere uitvinding verantwoordelijk is voor deze nieuw gecreëerde werkelijkheid. Het stelt hem ook voor de keuze: ga je mee in de vooruitgang of blijf je alleen achter?

Je brein uploaden

Robin Coops: ‘Hadden onze overgrootouders ooit kunnen bedenken dat we op ieder moment van de dag met een draagbaar kastje opzak zouden lopen en daarmee over de hele wereld bereikbaar zouden zijn? Wie kan zeggen waar Virtual Reality of Augemented Reality ons zal brengen, hoe artificiële intelligentie nog een grotere invloed op onze levens zal hebben en men in de verre of zelfs nabije toekomst, deze tekst niet meer hoeft te lezen aangezien we niet meer met woorden hoeven te communiceren. Als wij morgen ons brein veilig kunnen uploaden, waarom zouden we dat dan niet doen? De mens streeft van nature naar evolutie, naar minder pijn, naar een langere levensduur. Pijn en verdriet zijn onderdeel van de mens die wij nu zijn maar willen wij deze mens wel blijven? In wat voor wereld wensen wij te leven en in hoeverre hebben wij hier de controle over?’

Inleiding op de voorstelling

Op zondag 8 oktober is er voorafgaande aan de voorstelling een inleiding. Daarnaast is de voorstelling onderdeel van ‘we are public’ wat betekent dat voor leden de voorstelling gratis is.

Naam organisatie M31 Foundation
Soort activiteit Voorstelling / Demonstratie
Doelgroep Jongeren, Volwassenen, Educatief programma VO
Prijs
15,00 per persoon
Openingstijden 8 oktober 2017: 20:30 - 21:45 uur
7 oktober 2017: 20:30 - 21:45 uur
Adres Compagnietheater
Kloverniersburgwal 50
1012CX Amsterdam
Website Ga naar de website
Deel deze activiteit
Het landelijke Weekend van de Wetenschap, georganiseerd door NEMO, wordt georganiseerd in opdracht van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.