Verstreken: Dieren van binnen bekijken (2017)

Met verschillende technieken lukt het steeds beter om in een dier te kijken, zonder dat je in het dier moet snijden. Ontdek welke beelden dat oplevert en wat de faculteit Diergeneeskunde daarmee kan en doet.

Credits: iStock Photo via Universiteit Utrecht - faculteit Diergeneeskunde

De wondere wereld van de binnenkant van het dier kunnen we steeds beter in beeld brengen en levert vaak bijzondere en interessante beelden op.

Bij faculteit Diergeneeskunde zien ze dieren van verschillende grootte; van vogeltjes van 30 gram tot hele grote paarden van soms wel meer dan 700 kilo. Wat dit betekent voor de dagelijkse werkzaamheden kun je zien tijdens deze presentatie. Hoe zorg je ervoor dat een hond op tafel blijft liggen bij een echo-onderzoek? En dat een leeuw je niet opeet tijdens de MRI-opname of een dolfijn niet van tafel spartelt bij de CT-scan? Hoe maak je een röntgenfoto van een vogel zonder dat ’ie weg vliegt? Tijdens deze presentatie verklapt Leonie van Bruggen de geheimen van hoe ze bij faculteit Diergeneeskunde te werk gaan.

Je zult beelden van gezonde, maar ook van zieke dieren zien; beelden van kleine en grote, huis-tuin-en-keuken dieren, alsook beelden van dieren met een meer exotische achtergrond. Ook beelden van dode dieren passeren de revue, omdat die beeldvorming een rol speelt bij forensische zaken: ‘CSI Utrecht’!

Leonie van Bruggen

Leonie van Bruggen is specialist veterinaire radiologie. Ze werkt in de klinieken van de faculteit Diergeneeskunde waar ze patiënten ‘bekijkt’ en onderwijs geeft aan studenten.

Aanmelden

Aanmelden voor deze activiteit is verplicht. Je kunt je aanmelden via het aanmeldformulier.

Doorlopend programma van faculteit Diergeneeskunde

Gedurende de hele dag kun je bij faculteit Diergeneeskunde terecht voor een educatief, doorlopend programma, van 10.30 tot 15.00 uur. Zo is er voor de allerkleinsten een knutselhoek of en een knuffeldierenspreekuur. Als nieuwsgierige tiener kun je proefjes doen in het Kennislab, op ontdekkingstocht door de prachtige anatomische collectie in het Studielandschap en je dierenkennis testen op de informatiemarkt.

Knuffeldieren spreekuur (tot 8 jaar)
Heb jij een knuffeldier met een zere poot, een gat in zijn hoofd, een wondje of wil hij misschien niet meer eten? Kom dan naar de knuffeldierendokter! Hij gaat jouw knuffeldier dan weer beter maken!

Speurtocht studielandschap (tot 16 jaar)
Ga op ontdekkingstocht door de prachtige collectie preparaten, modellen, skeletten, leskisten en boekenkasten vol met studiemateriaal en vind de verborgen schatten in het Studielandschap van de Faculteit Diergeneeskunde.

Knutselhoek (tot 8 jaar)
Ook aan de kleintjes is gedacht. Kom naar de knutselhoek en maak je creatiefste werk. Alle werkjes worden beloond. De allermooiste verdient een leuke prijs!

Test je dierenkennis op de informatiemarkt
In het Studielandschap is een informatiemarkt waar je, je dierenkennis kunt testen. Bij diverse stands kun je antwoorden vinden op je vragen. Een aantal van onze samenwerkingspartners, zoals stichting Proefdiervrij, S.O.S. Dolfijn, KNGF Geleidehonden en Vitaux staan voor je klaar.

Laat je schminken als een gevaarlijk roofdier of een mooie vlinder (tot 8 jaar)
Altijd al een leeuw of een vlinder willen zijn? Laat je dan schminken op de informatiemarkt!

Proefjes doen in het Kennislab
Wil je tussen de lezingen door zelf aan de slag? Kom dan naar het Kennislab waar je alles te weten komt over infectieziekten. En je krijgt er – behalve nieuwe inzichten en kennis – niks van, hoor! Onder begeleiding van een student Diergeneeskunde kun je verschillende proefjes doen. Bekijk onder een microscoop hoe een eitje van een vlo eruit ziet en hoe deze zich later ontwikkelt van larf tot vlo.

Voor de doorlopende activiteiten hoef je je niet apart aan te melden, maar je kunt je interesse in één of meerdere activiteiten aangeven in het aanmeldformulier

Catering

Trek gekregen van alle activiteiten? Geen probleem. Voor een lekkere lunch hoef je het gebouw niet uit. Je kunt hier alléén met cash betalen.

Parkeren en bereikbaarheid

Je kunt parkeren op het parkeerterrein aan de Bolognalaan en de Jenalaan (gratis). De faculteit is ook goed bereikbaar met het openbaarvervoer, neem vanaf Utrecht CS buslijn 12 of 28, uitstappen halte Heidelberglaan.

Rolstoeltoegankelijk

Het gebouw waar alle activiteiten plaatsvinden is goed toegankelijk voor rolstoelgebruikers.

Andere activiteiten van faculteit Diergeneeskunde

Naast deze activiteit en het doorlopende programma biedt faculteit Diergeneeskunde nog een aantal bijzondere activiteiten aan. Zie hier het overzicht.

Naam organisatie Universiteit Utrecht
Soort activiteit Lezing / Debat
Doelgroep Jongeren, Volwassenen, Familie
Prijs gratis
Openingstijden 8 oktober 2017: 12:00 - 12:45 uur
Adres Universiteit Utrecht
Budapestlaan 4a-b
3584 CD Utrecht
Deel deze activiteit
Het landelijke Weekend van de Wetenschap, georganiseerd door NEMO, wordt georganiseerd in opdracht van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.