Verstreken: Ontmoet ’n middeleeuwer (2017)

Wil jij ook oog in oog staan met een middeleeuwer? Dat kan tijdens het Weekend van de Wetenschap! Vier wetenschappers vertellen over de middeleeuwer met wie zij oog in oog hebben gestaan tijdens hun onderzoek.

Credits: UCMS

De middeleeuwen. Ze lijken zo ver weg, maar ze werden bevolkt door mensen zoals jij en ik. Vaak zijn deze mensen in de vergetelheid geraakt en resten ons alleen de fysieke objecten die zij achterlieten, zoals manuscripten en schilderijen. Maar soms, heel soms, zie je als wetenschapper nog een glimp van de persoon die deze objecten creëerde.

Vier wetenschappers vertellen over de middeleeuwer met wie zij oog in oog hebben gestaan tijdens hun onderzoek. Maak kennis met eigenwijze monniken, zelfbewuste burgers, creatieve schrijvers en moedige ridders. Leer zelf een houtsnede drukken of bezoek onze selfie wall en ga op de foto als een middeleeuwer!

Tijdens het Weekend van de Wetenschap organiseert het Utrecht Centre for Medieval Studies van de Universiteit Utrecht speciale lezingen voor de geïnteresseerde leek, met als onderwerp de Middeleeuwen. Zij presenteren hun onderzoek, waardoor je op de hoogte raakt van wat universitair onderzoek over deze periode behelst en oplevert.

Programma

13:30 – 13:35 uur Welkomstwoord
13:35 – 13:50 uur Nike Stam – De middeleeuwse monnik: kopieermachine of eigenheimer?
13:50 – 14:05 uur Andrea van Leerdam – De eilandvis, incl. een demonstratie houtsneden drukken
14:05 – 14:15 uur Mogelijkheid voor vragen
14:15 – 14:40 uur Pauze
14:40 – 14:55 uur Els Rose – Burgers van Salerno – burgers van St Matthaeus
14:55 – 15:10 uur Jelmar Hugen – Pieter Vostaert, auteur van de Walewein
15:10 – 15:20 uur Marly Terwisscha van Scheltinga – Voordracht: Het verhaal van Walewein, een middeleeuwse vertelling.
15:20 – 15:30 uur Afsluiting en mogelijkheid tot vragen

Bereikbaarheid

De zaal is te bereiken vanuit de Universiteitsbibliotheek op Drift 27. Bij binnenkomst kun je vlak voor de detectiepoortjes van de bibliotheek, rechts door de glazen deuren naar de tuinen. Als je tot het einde doorloopt, kom je uit bij de ingang van Drift 21. Sla hier rechtsaf het hoofdgebouw in. Vlak voor de entree van het atrium, ga je rechtsaf de trap op. De zaal bevindt zich op de eerste verdieping, aan de rechterkant. De route is ook aangegeven middels wegwijzers.

Naam organisatie Utrecht Centre for Medieval Studies
Soort activiteit Lezing / Debat, Cursus, Ontdekken
Doelgroep Volwassenen, Kinderen, Jongeren
Prijs gratis
Openingstijden 7 oktober 2017: 13:30 - 15:30 uur
Adres Universiteit Utrecht
Drift 21
3512BR Utrecht
Website Ga naar de website
Deel deze activiteit
Het landelijke Weekend van de Wetenschap, georganiseerd door NEMO, wordt georganiseerd in opdracht van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.