Verstreken: Cacao: Malen & Verhalen (2017)

Zelf zien hoe cacao vroeger werd gemalen? Specerijenmolen De Huisman verandert voor één keer in een cacaomolen! En jij mag helpen met het malen, wannen en kraken van de cacaobonen. Kom alles te weten over cacao en de geschiedenis van chocolade maken.

Credits: Zaanstreek.nl

Op 8 oktober kun je getuige zijn van het historische proces van cacaomalen. Een unieke gebeurtenis, want nergens ter wereld is er nog een cacaomolen in werking. Specerijenmolen De Huisman zal eenmalig zijn zware stenen aanwenden om cacaobonen tot massa te malen. Jij mag, net als al het andere publiek meehelpen malen, wannen en kraken. Uiteindelijk kun je de originele chocolade proeven!

De demonstratie is een initiatief van onderdeel van CacaoLab Zaans Gedaan en is onderdeel van een spannende dag rond de oorsprong van de cacao-industrie. De molen draait vanaf 11:00 u tot 16:00 u. Elk half uur is er een demonstratie. Na afloop kun je een bezoek brengen aan het CacaoLab Zaans Gedaan, voor een fine-flavour chocolade proeverij.

Andere activiteiten deze dag:

Chocoladebrein

In het Zaans Museum geeft Neurowetenschapper Esther van Duin lezing.
Ze doet onderzoek naar het beloningssysteem in het brein en onthult de geheimen van de connectie tussen de hersenen en chocolade.

Het geheim van de gifmengers

“Het allerlekkerste wat je ooit hebt geproefd… Na zijn eerste slok chocoladedrank is Hendrik verslaafd. Waar komt dat heerlijke cacaopoeder vandaan? Stiekem gaat hij aan boord van een schip dat hem naar Amsterdam brengt, op zoek naar het geheim van de chocolademaker. Maar hij is niet alleen…”

Hans Kuyper leest voor uit zijn nieuwste kinderboek ‘Het geheim van de gifmengers’, dat zich afspeelt in de begintijd van de cacao-industrie in Wormerveer. Dit bijzondere voorleesevenement vindt plaats tussen 11:00 u en 16:00 u in de prachtige, authentieke voormalige Burgemeesterswoning op de Zaanse Schans, waar je in stijl wordt ontvangen.

Locatie en aanmelden

Alle locaties zijn op de Zaanse Schans en op loopafstand van elkaar. Vooraf aanmelden is niet nodig, in de molen (Kalverringdijk 23) is elk half uur een demonstratie. In de molen ontvang je een kaartje voor de proeverij bij het CacaoLab (Kalverringdijk 27). Voor toegang bij de lezing Chocoladebrein is een geldig toegangsbewijs voor het Zaans museum (Schansend 7) nodig. In de Burgemeesterswoning (Zeilenmakerspad 1) start elk uur een nieuwe voorleessessie, toegang is gratis.

De Zaanse cacao industrie

De Zaanstreek staat deze periode bol van activiteiten rondom chocolade. Omdat het Weekend van de Wetenschap samenvalt samen met de I-FIKZ Cacaomaand kun je bij verschillende organisaties uit Zaanse industrie backstage. Wat dacht je van Cargill cacao en chocolade, De Euforij, Duyvis Wiener en Olam Cocoa?

I-FIKZ Cacaomaand

Chocoholic? Dé plek om te bezoeken is de Zaanstreek, het historisch hart van de cacao-industrie. De komst van cacao naar Nederland bracht ons niet alleen de hemelse smaak van chocolade, maar ook een rijke industrietak. Die cacao-industrie concentreerde zich in de Zaanstreek, waar ook vandaag de dag nog grote cacaobedrijven zijn gevestigd en de geur van cacao altijd in de lucht hangt. In oktober vieren we de komst van de nieuwe oogst cacaobonen met verdiepende én smakelijk. Meer weten? Check het hele programma van de I-FIKZ Cacaomaand!

Naam organisatie Festival Industrie Cultuur
Soort activiteit Lezing / Debat, Voorstelling / Demonstratie
Doelgroep Kinderen, Volwassenen, Familie
Prijs gratis
Openingstijden 8 oktober 2017: 11:00 - 16:00 uur
8 oktober 2017: 13:00 - 15:00 uur
Adres Zaanse Schans
Kalverringdijk 23
1509BT Zaandam
Website Ga naar de website
Deel deze activiteit
Het landelijke Weekend van de Wetenschap, georganiseerd door NEMO, wordt georganiseerd in opdracht van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.