Verstreken: Ben jij net zo slim als een muis? (2017)

Een muis kunnen we geen regels vertellen of taakjes uitleggen. Toch kan een muis spelregels leren begrijpen. Kun jij net als de muis achter de regels komen door steeds iets te proberen en kijken of het klopt wat je doet?

Credits: Sylics, Evelyn van Royen

Als je een beloning of compliment krijgt weet je dat je iets goed hebt gedaan. Je herhaalt dat dan in de toekomst, toch? Vaak krijg je als je iets moet doen van tevoren even uitleg over de taak die je moet uitvoeren. Je kunt je dan een beetje voorbereiden. Wetenschappers van Sylics werken met muizen en die snappen natuurlijk niet wat je wil als je ‘het even uitlegt’. Toch kunnen muizen spelregels leren snappen. Dat doen ze door te doen en te onthouden. Ze komen er dan vaak snel achter wat de bedoeling is. De wetenschappers van Sylics doen dat met behulp van lampjes. De muizen proberen ze maar wat en ineens krijgen ze een beloning; een heel lekker snoepje! Daar lusten ze er wel meer van, dus doen ze het nog een keer. En nog een keer. En nog een keer!

Tot… ineens de regels veranderd worden en ze geen snoepje meer krijgen. Dat is gek. Dan moet er dus opnieuw uitgevonden worden wat de nieuwe regels zijn. Dat heet flexibiliteit in leren. Jouw flexibiliteit in leren kan Sylics ook meten. Zonder uitleg ga je gewoon aan de gang, net zolang tot je een beloning krijgt en dan herhaal je het. Wanneer de regels ineens lijken te veranderen, ga je opnieuw uitproberen. Sommige muizen leren super snel en verzamelen heel veel snoepjes. Andere muizen lijken het maar nooit te snappen. Ontdek of jij slimmer bent dan de slimste muis!

Meld je bij de stand van Sylics aan en test of jij de allerslimste bent. Naast de verdiende snoepjes, krijg je ook een leuk aandenken als je klaar bent.

Naam organisatie Sylics
Soort activiteit Spel
Doelgroep Kinderen
Prijs gratis
Openingstijden 7 oktober 2017: 10:00 - 17:00 uur
Adres VU W&N gebouw
De Boelelaan 1085
1081HV Amsterdam
Deel deze activiteit
Het landelijke Weekend van de Wetenschap, georganiseerd door NEMO, wordt georganiseerd in opdracht van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.