Verstreken: Backstage in het ziekenhuis (2017)

Wat is het verschil tussen gezonde en zieke cellen? Hoe plaats je een katheter bij iemand? Wat gebeurt er als iemand 112 belt? Ontdek het op de open dag. Opereer met een robot, maak een ketting van je eigen DNA en ervaar hoe je dokter kunt worden.

Credits: UMC Utrecht

Benieuwd naar de operatietechnieken van een chirurg? Wil je beter begrijpen wat er gebeurt bij verkeerde verbindingen in de hersenen? Wil je ontdekken hoe je kunt 3D-printen met jouw eigen cellen? Dat zit je goed bij de open dagen van het UMC Utrecht en het Wilhelmina Kinderziekenhuis.

Reporter van het Weekend van de Wetenschap, Milouska Meulens, ging alvast backstage bij het Wilhlemina Kinderziekenhuis.

Het UMC Utrecht en het Wilhelmina Kinderziekenhuis openen de deuren en geven de antwoorden op deze vragen. Tijdens de open dag ga je zelf op pad om te ervaren hoe de de zorg, het onderzoek en onderwijs in het ziekenhuis verloopt. Duik als een echte wetenschapper het lab in. Haal bijvoorbeeld DNA uit een aardbei. Doorloop de beweegstraat en ga op ontdekkingstocht in het labyrinth der infecties!

Programma

Hieronder vind je een greep uit het programma. Er is op allerlei afdelingen van zowel het UMC Utrecht als het Wilhelmina Kinderziekenhuis ontzettend veel te doen.

Levende cellen printen
Wetenschappers uit het ziekenhuis onderzoeken hoe ze het lichaam kunnen helpen om zichzelf te genezen. Met een 3D-bioprinter printen ze levende cellen in biologisch afbreekbaar materiaal. Hiermee hopen de onderzoekers in de toekomst origineel weefsel te herstellen qua vorm en functie.

Chirurgen achter de wii
Een Wii? Dat is toch voor spelletjes? Nee hoor, de chirurgen van het UMC Utrecht en het Wilhelmina Kinderziekenhuis leren ermee opereren! Probeer het zelf tijdens de open dag.

Zijn antibiotica gevaarlijk?
Gelukkig niet! Je hebt ze nodig om ziekmakende bacteriën in je lichaam op te ruimen. Maar je moeten er voorzichtig mee omgaan, om ervoor te zorgen dat deze medicijnen in de toekomst nog steeds werken. Ga op ontdekking in het labyrinth der infecties en test jouw kennis van antibiotica.

Virtueel boodschappen doen
Zet de 3D-bril op en wandel door de supermarkt. Deze behandeling helpt mensen na een beroerte om beter om te gaan met drukke situaties. Ervaar het zelf!

Blind op pad
Hoe is het om heel weinig te kunnen zien of om in een rolstoel te zitten? Door middel van een aantal spellen kun je een beetje ervaren hoe dat voelt.

Rondleidingen
Er zijn verschillende rondleidingen naar bijvoorbeeld de operatiekamers, het dakterras, de Ronald McDonald huiskamer óf afdeling Radiologie. Inschrijven kan op de dag zelf in de centrale hal.

Medicijnen testen op mini-darm
Een mini-darm maak je door een heel klein stukje darm weg te nemen van een patiënt en dat op te kweken in het laboratorium. Hierop worden medicijnen getest om te voorspellen of een medicijn werkt bij een patiënt.

Op afstand hartfalen meten
Lekker thuis blijven, maar toch onder controle van de arts staan? Dat kan! Door middel van een mini-sensor kan de arts altijd meekijken naar jouw hart. Hoor meer over dit onderzoek tijdens de open dag. Lees hier alvast meer over de eerste implantatie in Nederland van draadloze minisensor voor monitoring hartfalen.

Gratis busvervoer

Er is gratis busvervoer tussen Utrecht Centraal Station en het UMC Utrecht.

Naam organisatie Wilhelmina Kinderziekenhuis
Soort activiteit Excursie / Rondleiding, Open dag, Spel, Voorstelling / Demonstratie
Doelgroep Jonge kinderen, Kinderen, Familie
Prijs gratis
Openingstijden 7 oktober 2017: 10:00 - 16:00 uur
Adres Wilhelmina Kinderziekenhuis
Lundlaan 6
3584 EA Utrecht
Website Ga naar de website
Deel deze activiteit
Het landelijke Weekend van de Wetenschap, georganiseerd door NEMO, wordt georganiseerd in opdracht van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.