Verstreken: Backstage in het depot van NEMO (2017)

Tijdens het Weekend van de Wetenschap is het depot van NEMO open voor bezoekers. Je kunt er ruim 17.000 iconische apparaten uit de historische techniekcollectie van NEMO bewonderen.

Credits: DigiDaan voor NEMO Science Museum

De collectie van NEMO is gehuisvest Amsterdam Noord. Hier werkt een vast team van vrijwilligers onder leiding van een professionele collectiebeheerder om ruim 17.000 objecten te beheren, conserveren en catalogiseren. Zo bewaart NEMO kennis en kunnen volgende generaties hier over leren. De collectie vertelt het verhaal van de mens en energie in de breedste zin van het woord: van koolspitslamp tot lantaarnpaal, van ouderwetse liften tot een van de allereerste stofzuigers.

Je ziet in het depot niet alleen de collectiestukken, maar kunt ook een bezoek brengen aan de werkplaats waar technische werkzaamheden worden uitgevoerd. Ook vinden er verschillende demonstraties plaats van onder andere de Tesla Coil en een Van der Graaf generator.

Over de collectie

Het overgrote deel van de historische techniekcollectie van NEMO is in 2008 overgenomen van het voormalige Amsterdamse Museum Energetica, dat eerder grote schenkingen kreeg van het bedrijfsmuseum van de KEMA en het voormalige Gemeentelijk Energiebedrijf. Een klein deel van de collectie stamt nog van zijn voorganger het NINT (daarvoor het oude Museum van den Arbeid).

Naam organisatie NEMO Science Museum
Soort activiteit Open dag, Workshop
Doelgroep Kinderen, Jongeren, Volwassenen, Familie
Prijs gratis
Openingstijden 8 oktober 2017: 11:00 - 17:00 uur
7 oktober 2017: 11:00 - 17:00 uur
Adres NEMO depot
Strekkerweg 41
1033DA Amsterdam
Website Ga naar de website
Deel deze activiteit
Het landelijke Weekend van de Wetenschap, georganiseerd door NEMO, wordt georganiseerd in opdracht van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.