Verstreken: Auto’s recyclen (2017)

Wat gebeurt er met oude auto’s? Het is zonde als ze wegkwijnen op een autokerkhof. ARN zorgt ervoor dat auto’s een zinvolle en duurzame bestemming krijgen. Ga backstage in hun fabriek!

Credits: ARN Tiel

De medewerkers van ARN Recycling bieden je de unieke mogelijkheid om backstage te gaan in de Post-Shredder techniek fabriek. Daar worden restanten van autowrakken gerecycled tot hernieuwde grondstoffen voor bijvoorbeeld steigers en damwanden. Samen met de keten van autoverwerkers zorgen ze ervoor dat meer dan 95% van een auto kan worden gerecycled. De materialen die daarbij ontstaan kunnen nuttig toegepast. Ze spelen daarmee een actieve rol in de circulaire economie.

De keten en de Post Shredder fabriek

Een auto gaat gemiddeld na 18 jaar naar de sloop. In een netwerk van ketenpartners zorgt ARN voor de milieuverantwoorde verwerking van deze afgedankte auto’s en accu’s. Eerst gaat een auto naar een autodemontagebedrijf. Het kale autowrak gaat vervolgens naar een shredderbedrijf.
Het eindstation is de Post Shredder Technologie-fabriek in Tiel. Hier wordt het shredderafval met behulp van mechanische scheidingstechnieken, ofwel Post Shredder Technologie (PST), gescheiden in herbruikbare grondstoffen. Deze mineralen, vezels, kunststof en metalen worden in verschillende afzetmarkten gebruikt voor het maken van nieuwe producten. De PST-fabriek is goed voor de laatste 12,4% recycling van de afgedankte auto’s in Nederland. Bekijk ook de video.

Programma

Je krijgt een presentatie over de fabriek en autorecycling. Vervolgens kun je mee met de rondleiding in de fabriek zelf. Voor veiligheidsmiddelen (hesjes, brillen etc.) wordt gezorgd. De rondleidingen starten om 10:00 uur, 11:30 uur en 13:30 uur en duren ongeveer 1,5 uur.

Aanmelden

Voor deze activiteit dien je je aan te melden. Dat kan door te mailen naar ARN en door te geven bij welke rondleiding je graag zou aansluiten.

Naam organisatie ARN Recycling
Soort activiteit Excursie / Rondleiding, Lezing / Debat
Doelgroep Jongeren, Volwassenen
Prijs gratis
Openingstijden 7 oktober 2017: 10:00 - 11:30 uur
7 oktober 2017: 11:30 - 13:00 uur
7 oktober 2017: 13:30 - 15:00 uur
Adres ARN Recycling
Biezenwei 3
4004MB Tiel
Deel deze activiteit
Het landelijke Weekend van de Wetenschap, georganiseerd door NEMO, wordt georganiseerd in opdracht van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.