Verstreken: Alles over ouder worden (2017)

Trek je labjas maar aan! Onderzoekers van ERIBA laten je ervaren je hoe je onderzoek doet in een laboratorium. Leer pipetteren, haal DNA uit een banaan, speel het DNA-codespel en de verouderingsquiz en stap in de Ageing Machine.

Credits: ERIBA (European Research Institute for the Biology of Ageing), Marjolein te Winkel

Let op! Deze activiteit vindt plaats op een afwijkende datum. Vanwege de 4 mijl van Groningen, vindt Zpannend Zernike dit jaar niet plaats in het Weekend van de Wetenschap, maar één week later op 14 en 15 oktober.

ERIBA is het onderzoeksinstituut van het UMCG en de universiteit Groningen. De onderzoekers van ERIBA willen álles weten over ouder worden. En dan hebben we het niet alleen over rimpels of grijs haar krijgen. Nee, ze onderzoeken hoe het komt dat iemand ziek wordt. Ze proberen erachter te komen hoe sommige ziektes ontstaan. En ze weten alles (nou ja, bijna alles) over de kleinste stukjes van je lichaam: de cellen en het DNA.

Tijdens deze open dag heten de onderzoekers van ERIBA je van harte welkom en leren ze je graag hoe je onderzoek doet in een laboratorium. Je kunt leren pipetteren en een pipetteerdiploma verdienen, ontdekken hoe het DNA van een banaan eruit ziet en het DNA-codespel spelen en de geheime boodschap uit DNA-code ontrafelen. Je kunt de verouderingsquiz spelen en jouw kennis testen over ouder worden. En je kunt in onze Ageing Machine stappen en zien hoe jij eruit ziet als je 72 jaar bent – met rimpels, en grijs haar.

Zpannend Zernike

Deze activiteit is onderdeel van Zpannnend Zernike. Op zaterdag 14 en zondag 15 oktober kun je op allerlei plekken in Groningen backstage in de wereld van wetenschap en technologie. Op zaterdag kan dat in het Academiegebouw (van Memory tot Zernike), bij ERIBA/UMCG, bij de Jonge Onderzoekers (Kijk! Doe! Ontdek!) Kapteyn, het Universiteitsmuseum (van Proeflab tot Zeer Zpannende Zpeurtocht) en De Truck. Op zondag kan dat bij KVI-Cart, Hanzehogeschool, het Kapteyn Instituut, SRON, EnTranCe, de EnergyBarn, Bernoulliborg (Science LinX) en De Truck. (De gekozen data wijken dit jaar af van de landelijke data van het Weekend van de wetenschap i.v.m. de 4 mijl van Groningen.)

Naam organisatie UMCG - ERIBA
Soort activiteit Open dag
Doelgroep Kinderen, Jongeren, Volwassenen, Familie
Prijs gratis
Openingstijden 14 oktober 2017: 12:00 - 17:00 uur
Adres ERIBA
Antonius Deusinglaan 1
9713AV Groningen
Deel deze activiteit
Het landelijke Weekend van de Wetenschap, georganiseerd door NEMO, wordt georganiseerd in opdracht van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.