Zpannend Zernike: Piëzo Pret

Tijdens deze “Zpannend Zernike” staat energie uit beweging centraal. Een led-lampje, een mysterieus plaatje, even solderen en klaar is kees! Je eigen lampje zonder batterij.

Naar de website

Als je in het metalen plaatje knijpt, gaat het lampje branden. Zonder batterij of aandrijfveer. Heb je een idee hoe dat kan? Het is jouw knijpkracht die de energie opwekt. In het metalen plaatje zitten piepkleine en bijzondere kristallen die je met het blote oog niet ziet. Het zijn piëzokristalletjes die electriciteit geven als je erop drukt. Je kent ze eigenlijk al lang. Ze zitten in aanstekers voor het gasfornuis of in een wenskaart die, als je hem opent, muziek afspeelt. Hoe kan een piëzokristal stroom geven als je erop drukt? Dat komt door positief en negatief geladen deeltjes die in het kristal zitten. Als je maar hard genoeg drukt verschuiven deze deeltjes ten opzichte van elkaar. Dat geeft een klein stroompje dat je kunt aftappen.

Zpannend Zernike

De activiteit is onderdeel van Zpannend Zernike, een activiteit van de kennisinstellingen in Groningen waarbij zowel op 1 als 2 oktober tal van activiteiten worden georganiseerd.

Locatie

Ossenmarkt Groningen

Datum en tijd

1 oktober 2016: 12:00 - 17:00 uur
Credits: Pixabay, Die_Sonja via CC0

Naam organisatie

Jouw Energie van Morgen truck

Soort activiteit

Workshop

Doelgroep

Jonge kinderen, Kinderen, Familie

Toegangsprijs

gratis

Openingstijden

1 oktober: 12:00 - 17:00 uur

Adres

Ossenmarkt

Groningen

Website

Ga naar de website

De Koninklijke Vereniging van de Nederlandse Chemische Industrie (VNCI) is de brancheorganisatie voor de chemische industrie in Nederland.