Zpannend Zernike: Kapteyn Instituut

Altijd al gefascineerd geweest door de zon, planeten en sterren? Kom op zondag 2 oktober naar het Kapteyn Instituut, de afdeling sterrenkunde van de Rijksuniversiteit Groningen.

Naar de website

De Zon is een vrij gewone ster, één lichtpuntje in een gigantische sterrenstad van miljarden sterren, die wij “De Melkweg” noemen. En onze Melkweg is ook maar één van de vele miljarden sterrenstelsels! Sterrenkundigen van het Kapteyn Instituut bestuderen al deze bijzondere objecten in het universum.

Programma

Heb je vragen over het heelal, of wil je weten wat een sterrenkundige doet? Vraag het de astronoom bij de Open Dag! Elk uur geeft een andere astronoom van het Kapteyn Instituut een korte uitleg van een paar minuten over zijn of haar onderzoek en kun je hem of haar vervolgens al je vragen over sterrenkunde stellen. Bij mooi weer kun je de Zon bekijken door telescopen met speciale zonnefilters, waarmee zonnevlekken en zonnevlammen zichtbaar worden. Leer verschillende soorten sterrenstelsels herkennen met Galaxy Zoo en draag zelf bij aan de wetenschap. Speciaal voor kinderen zijn er lezingen over ruimtevaart en sterrenstelsels, en in de knutselhoek kun je je eigen model van een sterrenstelsel maken. Ga voor een reis door het heelal naar het Kapteyn mobiele planetarium in de Bernoulliborg.

Programma lezingen (Kapteynborg zaal 161)
12:00: Ruimtevaart voor kinderen – Pieter Dieleman & Willem-Jan Vreeling (SRON)
13:00: Planeten bij andere sterren – Rens Waters (SRON)
14:00: Hoe bouw je een sterrenstelsel in je computer? – Matthijs Dries (Kapteyn Instituut)
15:00: Ruimtevaart voor kinderen – Pieter Dieleman & Willem-Jan Vreeling (SRON)
16:00: Hoe bouw je een sterrenstelsel in je computer? – Matthijs Dries (Kapteyn Instituut)

Kapteyn Instituut en SRON
Het Kapteyn Instituut bevindt zich in hetzelfde gebouw als SRON Netherlands Institute for Space Research. Het Kapteyn Instituut en SRON werken al decennia lang samen en zijn gezamenlijk te bezoeken tijdens Zpannend Zernike.

Zpannend Zernike
Deze activiteit is onderdeel van Zpannend Zernike, een activiteit van de kennisinstellingen in Groningen waarbij zowel op 1 als 2 oktober tal van activiteiten worden georganiseerd.

Locatie

Kapteyn Instituut
Landleven 12
9747 AD Groningen

Datum en tijd

2 oktober 2016: 12:00 - 17:00 uur
Credits: Blaauw Sterrenwacht in Groningen, fotograaf: Mariya Lyubenova

Naam organisatie

Kapteyn Instituut

Soort activiteit

Open dag, Sterren kijken

Doelgroep

Jonge kinderen, Kinderen, Familie

Toegangsprijs

gratis

Openingstijden

2 oktober: 12:00 - 17:00 uur

Adres

Kapteyn Instituut
Landleven 12
9747 AD Groningen

Website

Ga naar de website

Weekend van de Wetenschap wordt georganiseerd door NEMO Science Museum, in opdracht van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.