Verstreken: Workshop papier maken (2016)

Papier kun je van verschillende materialen maken, zoals hout en papiersnippers. Maar wist je dat je ook een versleten spijkerbroek of oud geld kunt gebruiken? In deze workshop maak je je eigen papiergeld van echte geldsnippers!

Credits: Nationaal Archief

De Hollander
Het papier waar jij in de klas op schrijft bestaat al heel lang. Wist je dat er rond 1680 een machine werd uitgevonden die het maken van papier versnelde? In De Hollander, zoals deze machine werd genoemd, stroomde pulp tussen messen en de bodem door. Hierdoor werden vezels gerafeld, verkleind en gemalen. De papiermaker schepte deze vezelbrij in een raamwerk met een bodem van fijn gaas en kon zo papier maken.

In deze workshop maken we papier met een schepraam. Dit is de oudste methode om papier mee te vormen. We vertellen je in deze workshop hoe het werkt en maak jij je eigen papier.

Onderweg – Met de fotograaf op reis
Heb je je eigen papier gemaakt? Breng dan een bezoek aan de fototentoonstelling Onderweg – Met de fotograaf op reis. In de fototentoonstelling ontdek je door de ogen van vele fotografen onbekende gebieden, samenlevingen en fascinerende culturen van over de hele wereld.

Reserveren

Om aan deze activieteit deel te nemen, dien je je plaats te reserveren. Reserveer je kaartje door een mail te sturen naar: [email protected] We horen graag met hoeveel mensen je aan de activiteit wilt meedoen.

Naam organisatie Nationaal Archief
Soort activiteit Workshop, Tentoonstelling
Doelgroep Kinderen, Familie
Prijs
2,00 per persoon
Openingstijden 2 oktober 2016: 13:00 - 14:30 uur
Adres Nationaal Archief
Prins Willem-Alexanderhof 20
2595 BE Den Haag
Website Ga naar de website
Deel deze activiteit
Het landelijke Weekend van de Wetenschap, georganiseerd door NEMO, wordt georganiseerd in opdracht van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.