Verstreken: Waarom conserveren? (2016)

Rozen verwelken, scheepjes vergaan… Wat vis je dan op, uit de oceaan? En… hoe tref je dat dan aan? Ontdek bij Nieuw Land Erfgoedcentrum hoe je vondsten uit scheepswrakken kunt conserveren.

Credits: Flickr.com, mararie CC BY-SA 2.0

Flevoland is een van onze jongste provincies. Eeuwenlang was het gebied zee. Wie in de grond graaft of ploegt komt dan ook bijzondere dingen tegen. “We hebben in Flevoland wel 430 scheepswrakken in de bodem gevonden”, zegt Karin Dibbits van Nieuw Land Erfgoedcentrum. “Jarenlang hebben ze op de bodem van de zee gelegen en nu komen ze naar boven. Soms stuiten boeren op iets bijzonders bij het ploegen.” Zoals zwaarden. Maar hoe zorg je er nu voor dat die stoere zwaarden van het ruige zeevolk uit vroegere tijden niet vergaat? “Als je niets aan zo’n bijzondere vondst doet, zal deze gaan roesten en uiteindelijk vergaat deze tot stof”, zegt Karin.

Het is dus belangrijk om die bijzondere vondsten met behulp van de wetenschap goed te converseren. Tijdens het Weekend van de Wetenschap laat het museum zien hoe dat in zijn werk gaat. En ook welke keuzes ze daarin maken. “We hebben bijvoorbeeld ook een aantal metalen voorwerpen met schitterende schelpen erop gevonden. Die hebben we zo gelaten, omdat ze zo bijzonder zijn”

Vondsten uit het depot

Archeologisch medewerker Dick Velthuizen heeft een aantal vondsten uit het Provinciaal depot voor bodemvondsten geselecteerd. Wat gebeurt bijvoorbeeld met een mooi zwaard wanneer dat uit de ‘polderklei’ wordt gevonden? Gaat het roesten? En wat kun je dan doen tegen roest?

Programma

Deze activiteit vindt doorlopend plaats in het Nieuw Land Erfgoedcentrum vanaf 11:30 uur. Archeologie speelt een belangrijke rol in het museum tijdens het Weekend van de Wetenschap. Zo kunnen kinderen zelf aan de slag door met een microscoop een vuursteen te onderzoeken. Maar er is ook veel ruimte voor hedendaags plezier. Altijd al willen weten hoe je stuiterballen maakt? Met een mad scientist ga je aan de slag als wetenschapper en creëer je je eigen stuiterballen! Zoek bij alle activiteiten op ‘Nieuw Land’ en vind alle andere activiteiten van het Nieuw Land Erfgoedcentrum.

Prijs

Deze activiteit is gratis toegankelijk op vertoon van een geldig entreebewijs voor Nieuw Land Erfgoedcentrum.

Bezoeker Prijs
Volwassenen € 9,00
Kinderen van 4 t/m 17 jaar € 4,00
65+ en Cultuurkaart € 8,00
Houders van Museumkaart, ICOM, Vrienden (FlevoFonds) gratis

Naam organisatie Batavialand
Soort activiteit Voorstelling / Demonstratie
Doelgroep Kinderen, Familie
Prijs
9,00 per persoon
Openingstijden 2 oktober 2016: 11:30 - 17:00 uur
Adres Batavialand
Oostvaardersdijk 113
8242 PA Lelystad
Website Ga naar de website
Deel deze activiteit
Het landelijke Weekend van de Wetenschap, georganiseerd door NEMO, wordt georganiseerd in opdracht van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.