Verstreken: Verken het heelal @ SRON in Utrecht (2016)

Sterren, planeten, zwarte gaten en melkwegstelsels… Hoe ontstaan ze, wat weten we van ze en hoe komen wij dat allemaal op afstand te weten? Je leert en probeert het allemaal op de open dag van SRON, instituut voor ruimteonderzoek in Nederland.

Credits: Frans Stavers via SRON

Het heelal is een onvoorstelbaar uitgestrekte plek vol met allerlei sterren, planeten, zwarte gaten en melkwegstelsels. En omdat die (licht)straling uitzenden, kunnen wij ze zien. Maar (licht)straling is er eigenlijk in allerlei soorten en maten, ook soorten en maten die wij met onze ogen niet kunnen zien.

Daar verzint SRON oplossingen voor. Ze bedenken ruimtekijkers die bijzondere straling kunnen waarnemen. Zulke (licht)straling kan je ook uit elkaar pluizen. Dit mag je zelf ook uitproberen! Uit de metingen kunnen knappe sterrenkundigen en aardwetenschappers veel informatie halen over het heelal, en ook over hoe onze eigen aardatmosfeer werkt.

Uitgeplozen stralen Uitgeplozen (licht)stralen kunnen allemaal geheimen onthullen over planeten, sterren en andere fenomenen in de ruimte: welke stoffen daar aanwezig zijn bijvoorbeeld. SRON probeert ook uit te zoeken wanneer een planeet bij een andere ster dan onze zon bewoonbaar zou kunnen zijn. Bovendien gaan ze de komende jaren uitzoeken of er ook tweelingzusjes van de aarde in het heelal te vinden zijn.

Gereedschapskist Wie met een knappe kijker het heelal wil onderzoeken in allerlei soorten licht, moet bij het bouwen ervan aan veel dingen denken. Een raket moet zo’n ruimtetelescoop in de ruimte brengen. Maar in de ruimte is het extreem koud, er is geen lucht en je hebt er ook schadelijke straling. Werkt de apparatuur dan nog wel? Je kunt er niet even met een gereedschapskist of usb-stick met nieuwe software naartoe vliegen. Daarom moet je voor een lancering héél lang rekenen, meten, uitproberen en testen.

Op de open dag bij SRON laten ze er van alles over zien. Ook mag je alles vragen aan echte ruimteonderzoekers, atmosfeeronderzoekers en bouwers van ruimtekijkers. Voor groot en klein zijn er leuke ruimtepraatjes, proefjes, prototypes en demonstraties. Knutsel je eigen kijker én verzamel onderweg alle onderdelen om zelf een satelliet mee te bouwen. Die mag je meenemen naar huis. Tot ziens bij SRON!

Locatie

SRON Utrecht zit een klein beetje verstopt op het Science Park in Utrecht. Je herkent ons aan de raket die voor de deur tussen de bomen staat.

Naam organisatie SRON Netherlands Institute for Space Research
Soort activiteit Filmvertoning, Lezing / Debat, Open dag, Sterren kijken, Voorstelling / Demonstratie
Doelgroep Jonge kinderen, Kinderen, Jongeren, Volwassenen, Familie
Prijs gratis
Openingstijden 2 oktober 2016: 12:00 - 17:00 uur
Adres SRON Netherlands Institute for Space Research
Sorbonnelaan 2
3584 CA Utrecht
Website Ga naar de website
Deel deze activiteit
Het landelijke Weekend van de Wetenschap, georganiseerd door NEMO, wordt georganiseerd in opdracht van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.