Verstreken: Van stranding tot snijzaal (2016)

Bruinvissen en andere walvisachtigen stranden vaak door ziekte en verzwakking, maar een stranding kan ook het gevolg zijn van menselijk handelen, zoals verstoring of geluid. Soms zijn er meerdere oorzaken en soms is de oorzaak niet te achterhalen.

Credits: Faculteit Diergeneeskunde, Universiteit Utrecht, afdeling Multimedia

Lonneke IJsseldijk is werkzaam bij de afdeling Pathologie van de faculteit Diergeneeskunde. Hier leidt zij, in opdracht van het Ministerie van Economische Zaken, het onderzoek naar gestrande walvisachtigen. Het gaat hierbij voornamelijk om onderzoek naar de doodsoorzaak van gestrande bruinvissen, de meest voorkomende walvissoort in de Noordzee. Daarnaast wordt er binnen dit project ook onderzoek gedaan naar oorzaken van strandingen van grote walvissen en dolfijnen op de Nederlandse kust. Zij zal vertellen wat er gebeurd wanneer een bruinvis is gestrand en wat de faculteit dan precies onderzoekt.

Mede aan de hand van een inspirerende film krijg je een goede indruk van het onderzoek van Lonneke.

Aanmelden

Meld je nu aan voor deze activiteit via het aanmeldformulier.

Programma voor jong en oud

Gedurende de hele dag verzorgt de faculteit Diergeneeskunde een doorlopend programma, van 11:00 tot 15:00 uur. Zo kunnen de allerkleinsten zich prima vermaken in de knutselhoek of een bezoek brengen aan het knuffeldierenspreekuur. Ook aan de nieuwsgierige tieners is gedacht, zo kunnen zij op ontdekkingstocht door de prachtige anatomische collectie in het Studielandschap.

Knuffeldieren spreekuur (tot 8 jaar) Heb jij een knuffeldier met een zere poot, een gat in zijn hoofd, een wondje of wil hij misschien niet meer eten? Kom dan naar de knuffeldierendokter! Hij gaat jouw knuffeldier dan weer beter maken!

Speurtocht studielandschap (tot 16 jaar ) Ga op ontdekkingstocht door de prachtige collectie preparaten, modellen, skeletten, leskisten en boekenkasten vol met studiemateriaal en vind de verborgen schatten in het Studielandschap van de faculteit Diergeneeskunde.

Knutselhoek (tot 8 jaar) Ook aan de kleintjes is gedacht. Kom naar de knutselhoek en maak je creatiefste werk. Alle werkjes worden beloond. De allermooiste verdient een leuke prijs!

Kinderboerderij Bij de ingang van het Androclusgebouw bevindt zich een kleine boerderij met o.a. schapen, geiten en ezels.

Informatiemarkt Op de eerste verdieping van het Androclusgebouw is een informatiemarkt met diverse stands van een aantal van onze samenwerkingspartners en studieverenigingen.

Voor deze doorlopende activiteiten hoef je je niet apart aan te melden, maar je kunt je interesse in één of meerdere activiteiten aangeven in het aanmeldformulier.

Naam organisatie Universiteit Utrecht
Soort activiteit Lezing / Debat
Doelgroep Jongeren, Volwassenen, Familie
Prijs gratis
Openingstijden 2 oktober 2016: 14:00 - 14:45 uur
Adres Universiteit Utrecht
Budapestlaan 4a-b
3584 CD Utrecht
Deel deze activiteit
Het landelijke Weekend van de Wetenschap, georganiseerd door NEMO, wordt georganiseerd in opdracht van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.