Van DNA tot Tumoroid

Tijdens het Weekend van de Wetenschap kun je bij het Hubrecht Instituut alles leren over fundamenteel onderzoek naar kanker. Leer meer over je DNA, het bespioneren van kanker en het kweken van mini-tumoren.

Bij het Hubrecht Instituut wordt fundamenteel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar ontwikkelingsbiologie en stamcellen. Het doel van de onderzoekers is om meer kennis te krijgen over hoe organismen werken op het allerkleinste niveau. Hoe ontwikkelt een organisme zich van een bevruchte eicel tot een volwassen organisme? Welke processen spelen zich hierbij af en wat is de rol van stamcellen? Dit fundamentele, niet van tevoren op een bepaalde uitkomst gerichte onderzoek leidt tot meer kennis en inzichten. Hiermee kunnen vragen worden beantwoord over het ontstaan van bepaalde ziekten, zoals kanker, en daarmee kan ook een stap gezet worden richting de genezing ervan.

Tijdens het Weekend van de Wetenschap kun je bij het Hubrecht meer leren over onderzoek naar kanker waarbij speciale aandacht is voor 3 onderwerpen: het menselijk DNA, het bespioneren van kanker en het kweken van mini-tumoren. Ook kan je een bezoek brengen aan een echt. laboratorium.

DNA Het menselijk lichaam bestaat uit 100.000 miljard cellen: een 1 met 14 nullen! Al deze cellen bevatten DNA, de erfelijke informatie. Kanker ontstaat door veranderingen in het DNA. Een verandering zorgt er voor dat een cel andere eigenschappen krijgt met ontregelde celdeling als gevolg. Wanneer een gezonde cel vijf à zes specifieke fouten in het DNA oploopt, verandert hij in een kankercel.

Dit weekend leer je bij het Hubrecht Instituut meer over je DNA: translatie en transcriptie, de vouwing van het DNA en mag je zelf je DNA isoleren en mee naar huis nemen.

Kanker bespioneren Wanneer kanker in het lichaam ontstaat is het grootste gevaar de uitzaaiing ervan. Dit complexe proces is moeilijk om te bestuderen. Met behulp van intravitale microscopie bestudeert het Hubrecht Instituut hoe kanker zich in het lichaam gedraagt. Zo leren wetenschappers meer over uitzaaiing van kanker en hoe zij dit proces mogelijk kunnen remmen.

Bij het Hubrecht Instituut kun jij als echte onderzoeker aan de slag en kanker bespioneren!

Mini-tumoren Wanneer een kankerpatiënt behandeld wordt is het belangrijk dat de juiste medicatie gegeven wordt. Aan het Hubrecht Instituut heeft stamcelbioloog Hans Clevers een technologie ontwikkeld om tumoren op grote schaal op te kweken als een levende biobank. Dit maakt het mogelijk om voor behandeling te onderzoeken welk medicijn het meest geschikt is voor de patiënt. Benieuwd naar hoe deze minitumoren er uitzien en hoe ze voor onderzoek gebruikt worden?

Ook is er een presentatie van een onderzoeker die meer uitleg zal geven over wat het werk van een onderzoek inhoud en hoe je onderzoeker wordt.

Rondleiding Altijd al nieuwsgierig geweest om een kijkje te nemen in echt laboratorium? Tijdens het Weekend van de Wetenschap mag je samen met een onderzoeker een bezoek brengen aan het lab! Je kan je op de dag zelf inschrijven dus zorg dat je er op tijd bij bent!

Locatie

Hubrecht Instituut
Uppsalalaan 8
3584 CT Utrecht

Datum en tijd

2 oktober 2016: 12:00 - 17:00 uur
Credits: Eigendom van Hubrecht Instituut

Naam organisatie

Hubrecht Instituut

Soort activiteit

Excursie / Rondleiding, Lezing / Debat, Open dag, Ontdekken

Doelgroep

Kinderen, Jongeren, Volwassenen, Familie

Toegangsprijs

gratis

Openingstijden

2 oktober: 12:00 - 17:00 uur

Adres

Hubrecht Instituut
Uppsalalaan 8
3584 CT Utrecht

De Koninklijke Vereniging van de Nederlandse Chemische Industrie (VNCI) is de brancheorganisatie voor de chemische industrie in Nederland.