Verstreken: Urban Mining (2016)

Belangrijke grondstoffen raken langzaam maar zeker op. Terwijl onze vuilnisbelt maar blijft groeien en groeien. Is afval maar afval, of is afval de oplossing? Kunnen we van afval bijvoorbeeld weer nieuwe dingen maken?

Credits: Flickr.com, Gonzalo Baeza via CC BY 2.0

Hoe kunnen we slimmer en beter omgaan met energie, grondstoffen én afval? Nieuwe producten moeten bijvoorbeeld duurzaam gemaakt worden, langer mee kunnen gaan en gemakkelijker hergebruikt kunnen worden. Dat vraagt een nieuwe manier van samenwerken en ondernemen voor bedrijven en overheden.

Naast recyclen, is het ook mogelijk om zelf minder te kopen en weg te gooien. Waarom wil je ieder jaar per se de nieuwste telefoon? In deze workshop leggen we electronic-waste (elektronische afval) op de operatietafel. Weet jij wat er in jouw iPhone zit? Waar het vandaan komt? En welke grondstoffen we kunnen recyclen?

Operatie urban mining
In 2013 importeerden we in Europa 240 miljoen mobiele telefoons. Een mobiele telefoon bevat ongeveer 30 verschillende niet-hernieuwbare grondstoffen. Dit zijn grondstoffen die opraken, waar niet meer van is op de wereld en die je ook niet zelf kunt maken. Voorbeelden zijn metaalsoorten zoals tin en tantalum. Door de telefoons op de goede manier uit elkaar te halen, kunnen we veel van deze grondstoffen weer opnieuw gebruiken.

RE:cycle mee! Ontdek wat er allemaal in jouw iPhone zit en welke grondstoffen we kunnen recyclen, samen met systeembeheerders Willem Kuipers en Niels Kuipers!

Naam organisatie Forum Groningen
Soort activiteit Workshop
Doelgroep Kinderen, Volwassenen, Familie
Prijs gratis
Openingstijden 2 oktober 2016: 13:00 - 14:00 uur
1 oktober 2016: 13:00 - 14:00 uur
Adres Groninger Forum
Oude Boteringestraat 18
9712GH Groningen
Website Ga naar de website
Deel deze activiteit
Het landelijke Weekend van de Wetenschap, georganiseerd door NEMO, wordt georganiseerd in opdracht van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.