Verstreken: Tholen in de Tachtigjarige Oorlog (2016)

Hoe weerden de Zeeuwen zich tijdens de 80-jarige oorlog tegen de Spanjaarden en de Fransen? Ontdek het tijdens de lezing van Joost van den Berge. Bereid je voor op een verhaal vol zeeslagen en ingenieuze verdedigingswerken!

Credits: Detail van prent Bernard Picart, Slag op het Slaak, 1631

Op vrijdag 30 september houdt Joost van den Berge een lezing over de Tachtigjarige Oorlog op en rond Tholen, Sint Philipsland en Bergen op Zoom. Deze lezing is een aanvulling en verdieping bij de tentoonstelling die dit seizoen in het museum te zien is. Als student bouwkunde aan de TU in Delft deed Joost onderzoek naar de Linie van de Eendracht en de verdedigingswerken rond Bergen op Zoom. De Linie van de Eendracht was een van de oudste verdedigingslinies van Nederland. Het doel van de Linie was het beschermen van de scheepvaart over de Eendracht en het verdedigen van Zeeland, in het bijzonder Tholen, tegen een aanval van Spaanse troepen vanuit Noord-Brabant.

De 80-jarige oorlog in Tholen

Aan het begin van de Tachtigjarige Oorlog is er de dreiging van een Spaanse aanval op de opstandige Zeeuwse steden en de regio rond Bergen op Zoom. Zo wordt in 1582 Steenbergen bezet door de Spanjaarden en wordt in 1588 de stad Bergen op Zoom belegerd door Parma. Ook wordt herhaaldelijk gepoogd het eiland Tholen te bezetten. Er worden zeeslagen geleverd, schansen en redoutes aangelegd. Bouwmeester David van Orliens werd door de Staten van Zeeland belast met de bouw. Later, in 1712 braken de Fransen door de Linie en plunderden Tholen. Tijdens de mobilisatie in 1939 werd de Linie weer gebruikt en na de capitulatie in mei 1940 opgeheven.

Aanmelden

S.v.p. aanmelden per mail (demeestoof @ zeelandnet.nl) of telefonisch 06-22826192. Er kunnen maximaal 30 personen deelnemen aan deze activiteit.

Prijs

Deze activiteit is gratis op vertoon van een geldig entreebewijs voor Streekmuseum de Meestoof.

Bezoeker Prijs
Volwassene € 3,50
Kinderen 4t/m16 jaar € 2,00
Museumjaarkaarthouder gratis

Openingstijden

Het museum en de koffiekamer zijn geopend van 13:00-17:00 uur.

Naam organisatie Streekmuseum De Meestoof
Soort activiteit Lezing / Debat
Doelgroep Volwassenen
Prijs
3,50 per persoon
Openingstijden 30 september 2016: 14:00 - 15:00 uur
Adres Streekmuseum De Meestoof
Bierensstraat 6,
4697 GE Sint-Annaland
Website Ga naar de website
Deel deze activiteit
Het landelijke Weekend van de Wetenschap, georganiseerd door NEMO, wordt georganiseerd in opdracht van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.