Verstreken: Tandwielenwand (2016)

Kinderen ontdekken en ervaren hier de kracht van energie: wat gebeurt er als ik aan dit tandwiel draai?

Credits: Museum Boerhaave

Christiaan Huygens nam de tandwielen en raderen van het planetarium (een schaalmodel van het zonnestelsel) als vertrekpunt voor zijn slingerklok en zijn sterrenkundige ontdekkingen. Een ingenieus tandwielsysteem illustreerde de werking van het zonnestelsel met voor elke planeet precies de juiste snelheid. Waar andere uitvinders de tandwielen proefondervindelijk (door trial-and-error) de juiste vorm en verdeling gaven, rekende Christiaan het hele systeem in één keer door. Daarvoor bedacht hij bovendien een nieuw soort wiskunde: de kettingbreuk-methode.

Jong & oud experimenteren met de wiskunde van tandwielen door het zelf te ervaren. Op de tandwielenwand kan iedereen ervaren wat verschillende combinaties van tandwielen doen. Aandrijven gebeurt met de hand en aan het einde van de keten gebeurt iets met de beweging: een klokje dat slaat.

Locatie

Deze activiteit vindt plaats op het Malieveld in Den Haag. Museum Boerhaave is gesloten wegens vernieuwingen, maar neemt deel aan het Weekend van de Wetenschap tijdens het Generation Discover Festival.

Bestel hier uw gratis kaartjes

Naam organisatie Rijksmuseum Boerhaave
Soort activiteit Workshop
Doelgroep Kinderen, Familie
Prijs gratis
Openingstijden 2 oktober 2016
1 oktober 2016
Adres Malieveld

2594AA Den Haag
Website Ga naar de website
Deel deze activiteit
Het landelijke Weekend van de Wetenschap, georganiseerd door NEMO, wordt georganiseerd in opdracht van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.