Verstreken: Tandwielenwand (2016)

Kinderen ontdekken en ervaren hier de kracht van energie: wat gebeurt er als ik aan dit tandwiel draai?

Christiaan Huygens nam de tandwielen en raderen van het planetarium (een schaalmodel van het zonnestelsel) als vertrekpunt voor zijn slingerklok en zijn sterrenkundige ontdekkingen. Een ingenieus tandwielsysteem illustreerde de werking van het zonnestelsel met voor elke planeet precies de juiste snelheid. Waar andere uitvinders de tandwielen proefondervindelijk (door trial-and-error) de juiste vorm en verdeling gaven, rekende Christiaan het hele systeem in één keer door. Daarvoor bedacht hij bovendien een nieuw soort wiskunde: de kettingbreuk-methode.

Jong & oud experimenteren met de wiskunde van tandwielen door het zelf te ervaren. Op de tandwielenwand kan iedereen ervaren wat verschillende combinaties van tandwielen doen. Aandrijven gebeurt met de hand en aan het einde van de keten gebeurt iets met de beweging: een klokje dat slaat.

Locatie

Deze activiteit vindt plaats op het Malieveld in Den Haag. Museum Boerhaave is gesloten wegens vernieuwingen, maar neemt deel aan het Weekend van de Wetenschap tijdens het Generation Discover Festival.

Bestel hier uw gratis kaartjes

Locatie

Kunsthal KAde
Eemplein 77
3812 EA Amersfoort

Google maps

Datum en tijd

Vrijdag, 1 oktober 2021
Van 10.30 tot circa 16.00 uur

Zaterdag, 2 oktober 2021
Van 10.30 tot circa 16.00 uur

Zondag, 3 oktober 2021
Van 10.30 tot circa 16.00 uur

Naam organisatie

Rijksmuseum Boerhaave

Soort activiteit

Workshop

Doelgroep

Kinderen, Familie

Toegangsprijs

gratis / Aanmelden

Openingstijden

2 oktober 2016
1 oktober 2016

Adres

Malieveld

2594AA Den Haag

Website

Ga naar de website

Social media

Het landelijke Weekend van de Wetenschap, georganiseerd door NEMO Science Museum, wordt georganiseerd in opdracht van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.