Verstreken: Slimmer dan een dier? (2016)

Kunnen dieren complexe puzzels oplossen? Op welke manier leren dieren? Wat zegt gedrag over het welzijn van een dier? Hoe kunnen we kennis over diergedrag inzetten om dierenwelzijn te verbeteren?

Door goed naar het gedrag van dieren te kijken, kunnen wij veel over de dieren leren. We kunnen er bijvoorbeeld achter komen hoe het is gesteld met hun welzijn, op welke manier ze leren en welke activiteiten ze leuk of belangrijk vinden om te doen. Tijdens dit programmaonderdeel laten de onderzoekers van faculteit Diergeneeskunde hoe ze het gedrag van dieren meten en wat het zegt over hun wensen, intelligentie en emoties. Ook leggen ze uit waarom het relevant is om te weten hoe dieren zich voelen en tot welke complexe gedragingen zij in staat zijn.

Kun jij, net als sommige dieren, complexe puzzels oplossen? Ga de uitdaging aan en schrijf je in voor deze activiteit!

Dr. Hetty Boleij werkt als docent op de afdeling Dierenwelzijn en Proefdierkunde binnen het departement Dier in Wetenschap en Maatschappij van de faculteit Diergeneeskunde. Zij verzorgt met name onderwijs op het gebied van dierenwelzijn, proefdierkunde en diergedrag.

Aanmelden

Voor deze activiteit dien je je aan te melden via het aanmeldformulier.

Programma

Gedurende de hele dag verzorgt de Faculteit Diergeneeskundewij een doorlopend programma, van 11:00 tot 15:00 uur. Zo kunnen de allerkleinsten zich prima vermaken in de knutselhoek of een bezoek brengen aan het knuffeldierenspreekuur. Ook aan de nieuwsgierige tieners is gedacht, zo kunnen zij op ontdekkingstocht door de prachtige anatomische collectie in het Studielandschap.

Knuffeldieren spreekuur (tot 8 jaar) Heb jij een knuffeldier met een zere poot, een gat in zijn hoofd, een wondje of wil hij misschien niet meer eten? Kom dan naar de knuffeldierendokter! Hij gaat jouw knuffeldier dan weer beter maken!

Speurtocht studielandschap (tot 16 jaar ) Ga op ontdekkingstocht door de prachtige collectie preparaten, modellen, skeletten, leskisten en boekenkasten vol met studiemateriaal en vindt de verborgen schatten in het Studielandschap van de faculteit Diergeneeskunde.

Knutselhoek (tot 8 jaar) Ook aan de kleintjes is gedacht. Kom naar de knutselhoek en maak je creatiefste werk. Alle werkjes worden beloond. De allermooiste verdient een leuke prijs!

Kinderboerderij Bij de ingang van het Androclusgebouw bevindt zich een kleine boerderij met o.a. schapen, geiten en ezels.

Informatiemarkt Op de eerste verdieping van het Androclusgebouw is een informatiemarkt met diverse stands van een aantal van de samenwerkingspartners en studieverenigingen van Faculteit Diergeneeskunde.

Voor deze doorlopende activiteiten hoef je, je niet apart aan te melden, maar je kunt je interesse in één of meerdere activiteiten aangeven in het aanmeldformulier.

Locatie

Kunsthal KAde
Eemplein 77
3812 EA Amersfoort

Google maps

Datum en tijd

Vrijdag, 1 oktober 2021
Van 10.30 tot circa 16.00 uur

Zaterdag, 2 oktober 2021
Van 10.30 tot circa 16.00 uur

Zondag, 3 oktober 2021
Van 10.30 tot circa 16.00 uur

Naam organisatie

Universiteit Utrecht

Soort activiteit

Lezing / Debat, Spel

Doelgroep

Kinderen, Jongeren, Volwassenen, Familie

Toegangsprijs

gratis / Aanmelden

Openingstijden

2 oktober 2016: 12:00 - 12:45 uur

Adres

Universiteit Utrecht
Budapestlaan 4a-b
3584 CD Utrecht

Website

Ga naar de website

Social media

Het landelijke Weekend van de Wetenschap, georganiseerd door NEMO Science Museum, wordt georganiseerd in opdracht van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.