Proefjes in de klas

Radboudumc organiseert voor een aantal Nijmeegse klassen een week vol proefjes en nieuwe ideeën! De regie ligt deels bij de wetenschapper en deels bij de kinderen, die zelf aan de slag gaan! Een week vol onverwachte uitkomsten!

Naar de website

Onderzoekers van het Radboudumc Amalia kinderziekenhuis gaan middels een live videoverbinding leerlingen van vier basisscholen in Nijmegen helpen bij het formuleren van een onderzoeksvraag over pijn en jeuk.

Dit is een initiatief van onderzoeker Gerben Ferwerda om kinderen kennis te laten maken met onderzoek. ‘We proberen kinderen te prikkelen in hun nieuwsgierigheid en ze zo enthousiast te maken over wetenschap. ‘Wat is pijn? En wat is jeuk? Waarom helpt krabben niet bij pijn, maar wel bij jeuk?’ Vragen die aan bod komen in een filmpje dat op de basisscholen wordt getoond. Diverse specialisten van het Radboudumc spreken hierin over pijn en jeuk.

Tijdens deze activiteiten worden leerlingen gestimuleerd vragen te stellen, onderzoek te doen en zo tot oplossingen te komen. Het doel hierbij is vooral dat kinderen onderzoeksvaardigheden aanleren en een onderzoekende houding ontwikkelen.

Zelf proefjes doen

Geïnspireerd door de videoverbinding gaan de leerlingen aan de slag om aan de hand van eenvoudige proefjes te leren hoe je gevoeligheid en pijn meet. Zo steken zij hun hand in een bak ijs, om te ervaren of je kunt wennen aan kou. Na de proefjes moeten de leerlingen zelf een onderzoeksvraag bedenken. Via de videoverbinding kunnen ze onderzoekers van het Radboudumc raadplegen die in het laboratorium klaar zitten om te helpen. Na het doen van de proefjes, worden de resultaten door de leerlingen getoond met een posterpresentatie.

Deelname aan het Weekend van de Wetenschap

Deze activiteit is helaas niet openbaar, maar speciaal bedoeld voor de kinderen uit vier reeds gecontacteerde klassen van Nijmeegse basisscholen. Volgend jaar hoopt het Radboudumc Amalia kinderziekenhuis meer kinderen en hun ouders te enthousiasmeren over de vragen van de medische wetenschap en technologie.

Datum en tijd

30 september 2016 2016: 10:00 - 17:00 uur
29 september 2016 2016: 10:00 - 17:00 uur
28 september 2016 2016: 10:00 - 17:00 uur
Credits: Marjolein van Diejen

Naam organisatie

Radboudumc Amalia kinderziekenhuis

Soort activiteit

Filmvertoning, Ontdekken

Doelgroep

Kinderen

Toegangsprijs

gratis

Openingstijden

30 september 2016: 10:00 - 17:00 uur
29 september 2016: 10:00 - 17:00 uur
28 september 2016: 10:00 - 17:00 uur

Website

Ga naar de website

Weekend van de Wetenschap wordt georganiseerd door NEMO Science Museum, in opdracht van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.