Verstreken: Proef de Kracht van Stoom! (2016)

Tijdens het Weekend van de Wetenschap op 1 en 2 oktober organiseert het Ir. D.F. Woudagemaal in Lemmer twee spannende workshops vol proefjes en experimenten voor kinderen tussen de 8 en 12 jaar.

Credits: Ir. D.F. Woudagemaal

Mad Scientists hebben lang gewerkt aan een nieuw programma over stoomkracht en beweging, waarmee jonge wetenschappers in de dop zelf aan de slag gaan. In twee uurtjes leer je van alles over de werking van het Ir. D.F. Woudagemaal, het grootste nog werkende stoomgemaal ter wereld. Zo ontdek je de archimedesschroef, het schoepenrad, hefboomeffect, centrifugaalkracht, stoomkracht, druk (luchtdruk, waterdruk), heveltechniek en de wet van Bernoulli.

De workshops vinden plaats op zaterdag 1 en zondag 2 oktober, tussen 14:00 en 16:00 uur in het bezoekerscentrum Woudagemaal.

Techniek in beeld
Het Woudagemaal in Lemmer is het grootste stoomgemaal ter wereld dat nog werkt. Al sinds 1920 wordt het gemaal bij hoge waterstanden aangezet om het overtollige water uit de boezemwateren te lozen. Het architectonisch en historisch unieke Woudagemaal is vanaf 1977 een beschermd monument. In 1998 is het geplaatst op de UNESCO Werelderfgoedlijst.
In het interactieve bezoekerscentrum van het Woudagemaal wordt op een eenvoudige manier uitgelegd hoe de machines van het gemaal werken, en welke werktuigbouwkundige, natuurkundige en technische principes hieraan ten grondslag liggen. Aan de hand van diverse interactieve elementen in de expositieruimte krijgen jong en oud inzicht in waterbeheer, stoom, kracht en beweging. Zo wordt op een makkelijke manier verteld hoe het stoomgemaal functioneert en waar het nog altijd voor dient. In schoolvakanties organiseert het Woudagemaal leuke en educatieve kinderactiviteiten.

Aanmelden

Voor deze activiteiten dien je je aan te melden. Je kunt je aanmelden door een mail te sturen naar [email protected] Vermeld daarbij het aantal personen waarmee je zult komen. Per workshop kunnen maximaal 24 kinderen meedoen.

Openingstijden bezoekerscentrum

Het bezoekerscentrum is open op zaterdag open van 10.00 tot 17.00 uur; op zondag zondag van 13:00 tot 17:00 uur.

Prijzen

De workshops zijn gratis op vertoon van een geldig entreebewijs van het bezoekerscentrum Woudagemaal.

Bezoeker Prijs (incl. rondleiding)
Kinderen t/m 5 jaar gratis
Jongeren t/m 16 jaar € 5,00
CJP-passen en 65+ € 6,00

Naam organisatie Ir. D.F. Woudagemaal
Soort activiteit Excursie / Rondleiding, Workshop
Doelgroep Kinderen
Prijs gratis
Openingstijden 2 oktober 2016: 14:00 - 16:00 uur
1 oktober 2016: 14:00 - 16:00 uur
Adres Ir. D.F. Woudagemaal
Gemaalweg 1A
8531 PS Lemmer
Website Ga naar de website
Deel deze activiteit
Het landelijke Weekend van de Wetenschap, georganiseerd door NEMO, wordt georganiseerd in opdracht van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.