Planten, stuifmeel en mammoeten

In deze lezing neemt dr. Bas van Geel (Universiteit van Amsterdam) je mee naar het verleden aan de hand van zijn onderzoek aan oeroude vegetaties.

Naar de website

Om meer te weten te komen over het landschap, de plantengroei en de dieren van vroeger kunnen we fossiele resten uit moerassen en uit de prutlagen (sedimenten) op de bodem van meren bestuderen. Bovendien leveren de permanent bevroren bodems in Siberië en Alaska veel interessante vondsten op. Dr Bas van Geel (Universiteit van Amsterdam) heeft 45 jaar ervaring met ‘paleo-ecologisch’ onderzoek.

Hij zal onder meer ingaan op de grote veranderingen die zijn opgetreden aan het eind van de laatste ijstijd en de dramatische gevolgen daarvan voor grote zoogdieren zoals mammoeten. Maar ook de invloed van de eerste landbouwers op de vegetatie in Europa komt aan de orde. Tot slot zal de rol van de zon bij klimaatveranderingen in het verleden en in de toekomst worden belicht. Dat is een controversieel onderwerp: de spreker is van mening dat de rol van de zon door ‘mainstream’ klimaatdeskundigen sterk wordt onderschat.

Prijs

Deze activiteit is gratis op vertoon van een geldig entreebewijs voor het Natuurhistorisch Museum Rotterdam.

Locatie

Natuurhistorisch Museum Rotterdam
Westzeedijk 345
3015 AA Rotterdam

Datum en tijd

2 oktober 2016: 13:00 - 14:00 uur
Credits: Bas van Geel, Universiteit van Amsterdam via Natuurhistorisch Museum Rotterdam

Naam organisatie

Natuurhistorisch Museum Rotterdam

Soort activiteit

Lezing / Debat

Doelgroep

Jongeren, Volwassenen

Toegangsprijs

gratis

Openingstijden

2 oktober: 13:00 - 14:00 uur

Adres

Natuurhistorisch Museum Rotterdam
Westzeedijk 345
3015 AA Rotterdam

Website

Ga naar de website