Verstreken: Planten, stuifmeel en mammoeten (2016)

In deze lezing neemt dr. Bas van Geel (Universiteit van Amsterdam) je mee naar het verleden aan de hand van zijn onderzoek aan oeroude vegetaties.

Credits: Bas van Geel, Universiteit van Amsterdam via Natuurhistorisch Museum Rotterdam

Om meer te weten te komen over het landschap, de plantengroei en de dieren van vroeger kunnen we fossiele resten uit moerassen en uit de prutlagen (sedimenten) op de bodem van meren bestuderen. Bovendien leveren de permanent bevroren bodems in Siberië en Alaska veel interessante vondsten op. Dr Bas van Geel (Universiteit van Amsterdam) heeft 45 jaar ervaring met ‘paleo-ecologisch’ onderzoek.

Hij zal onder meer ingaan op de grote veranderingen die zijn opgetreden aan het eind van de laatste ijstijd en de dramatische gevolgen daarvan voor grote zoogdieren zoals mammoeten. Maar ook de invloed van de eerste landbouwers op de vegetatie in Europa komt aan de orde. Tot slot zal de rol van de zon bij klimaatveranderingen in het verleden en in de toekomst worden belicht. Dat is een controversieel onderwerp: de spreker is van mening dat de rol van de zon door ‘mainstream’ klimaatdeskundigen sterk wordt onderschat.

Prijs

Deze activiteit is gratis op vertoon van een geldig entreebewijs voor het Natuurhistorisch Museum Rotterdam.

Naam organisatie Natuurhistorisch Museum Rotterdam
Soort activiteit Lezing / Debat
Doelgroep Jongeren, Volwassenen
Prijs gratis
Openingstijden 2 oktober 2016: 13:00 - 14:00 uur
Adres Natuurhistorisch Museum Rotterdam
Westzeedijk 345
3015 AA Rotterdam
Website Ga naar de website
Deel deze activiteit
Het landelijke Weekend van de Wetenschap, georganiseerd door NEMO, wordt georganiseerd in opdracht van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.