Verstreken: Open dag DIFFER Eindhoven (2016)

Proefjes doen tijdens een fotopuzzeltocht, spannende live experimenten bekijken die soms nog heter zijn dan de zon, en praten met wetenschappers in doodgewoon Nederlands over waarom ze onderzoek doen naar de energie van de toekomst.

Credits: Bram Lamers voor DIFFER

Belangstellenden, studenten, onderzoekers, families, kinderen, wetenschappers, kortom, iedereen die wil kan deze dag vanaf 12:00 uur gratis naar binnen lopen bij het Dutch Institute for Fundamental Energy Research (DIFFER) in Eindhoven. Ze bieden er een gevarieerd en energiek programma dat leuk, leerzaam én verrassend is voor groot en klein, jong en oud.

De dag zit vol activiteiten rondom wetenschappelijk onderzoek naar de toekomst van de energie. Volg de workshop ‘speciaal voor meisjes’, bekijk onderzoeksopstellingen van wel vijftien meter lang, doe experimenten, praat met wetenschappers, zweef op een magneet, bekijk de wetenschapsshow, bewonder hoe ze in de fijnmechanische werkplaats vierkante rondjes maken. Neem al je zintuigen mee, zodat je er volop kunt kijken, luisteren en aan alles voelen.

Stel je vraag aan Lieven Scheire Bezoek halverwege de middag de openbare vraag- en antwoordsessie over energie en wetenschap. Stel daar elke vraag die maar in je opkomt (ook wat die wetenschappers eigenlijk verdienen). Het evenement wordt geleid door de Belgische wetenschapper, presentator en comedian Lieven Scheire. Al jouw vragen worden meteen live beantwoord!

Doe mee met de grote energiequiz. Hoeveel blikjes koolzuurhoudende frisdrank denk je bijvoorbeeld dat er nodig zijn om de hoeveelheid CO2 in de atmosfeer terug te brengen naar een acceptabel niveau?

Volg de rondleiding door het fonkelnieuwe laboratoriumgebouw dat extreem duurzaam is. Kom te weten wat een zaagtandgevel is, hoe driedubbelglas eruit ziet en hoeveel energie 922 zonnepanelen eigenlijk opwekken.

Meer meisjes in techniek en wetenschap! Ans Hekkenberg, ambassadeur van Techniekpact, geeft daarom enkele workshops speciaal voor meisjes. Iedereen is natuurlijk welkom. Er een beperkt aantal plaatsen!

Tot slot wordt de Fusion Road Show weer gepresenteerd vol live experimenten. De show bestaat al zestien jaar en stond zelfs op Lowlands. De show neemt je mee in een verhaal over de toekomst van de energie en het nabouwen van de zon op aarde. Vervelen? Onmogelijk!

Kijk voor het volledige programma op de website.

Naam organisatie Dutch Institute for Fundamental Energy Research (DIFFER)
Soort activiteit Excursie / Rondleiding, Open dag, Voorstelling / Demonstratie
Doelgroep Kinderen, Jongeren, Volwassenen, Familie
Prijs gratis
Openingstijden 2 oktober 2016: 12:00 - 17:00 uur
Adres Dutch Institute for Fundamental Energy Research (DIFFER)
De Zaale 20
5612 AJ Eindhoven
Website Ga naar de website
Deel deze activiteit
Het landelijke Weekend van de Wetenschap, georganiseerd door NEMO, wordt georganiseerd in opdracht van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.