Verstreken: Op zoek naar geluk (2016)

Tijdens het Weekend van de Wetenschap gaat Body Worlds actief op zoek naar geluk. Waar word je gelukkig van en wat kun je doen om zo gelukkig mogelijk te worden?

Credits: © Fotografie Groen voor Body Worlds

Tijdens het Weekend van de Wetenschap trakteert anatomiemuseum Body Worlds op gratis toegang voor alle bezoekers jonger dan 15 jaar. Naast de permanente tentoonstelling is er als eerste kennismaking met de wetenschap en anatomie een speciaal programma ontwikkeld voor kinderen.

Zo geeft Meike Bartels, hoogleraar Genen & Geluk, voor zowel ouders als kinderen een inspirerende lezing over het fenomeen geluk, leren dokters in spe (van 8 t/m 12 jaar) tijdens de Dokter Junior workshop alles over het menselijk lichaam en kunnen kinderen bij De Gelukskoffer op een speelse en interactieve manier leren hun geluk te vergroten.

Gedurende de hele dag kunnen de bezoekers de ‘Dokter’ bezoeken voor het afnemen van verschillende gezondheidstests en het echt aanraken van verschillende preparaten.

Dokter Junior Workshop
Dokter Junior is een interactieve en speelse workshop, waarbij kinderen (8 t/m 12 jaar) alles te weten komen over het menselijk lichaam en het effect van geluk. De kinderen gaan, gehuld in een witte doktersjas met stethoscoop, op ontdekkingsreis door het menselijk lichaam. Van de hersenen en het zenuwstelsel tot hart, (rokers)longen en spijsvertering; alle aspecten van het lichaam komen op een leuke manier aan bod. De workshop wordt afgesloten met een goodiebag, glaasje ‘bubbels’ en een echte diploma uitreiking!

Happiness Talks – Meike Bartels
Geluksprofessor Meike Bartels (1973) onderzoekt de vraag ’Waarom zijn sommige mensen gelukkiger dan anderen’? Aan de hand van waardevolle data van tweelingen en hun familieleden heeft ze aangetoond dat verschillen in het gevoel van geluk voor een deel komen doordat mensen genetisch van elkaar verschillen. Recentelijk heeft ze in een groot samenwerkingsproject de eerste genetische varianten voor geluk gevonden. Hoe gaat dit onderzoek eigenlijk in zijn werk en wat betekent het als geluk voor een deel erfelijk bepaald is? Kunnen we dan niks aan ons geluksgevoel veranderen? In haar presentatie zal Meike meer vertellen over het tweelingenonderzoek, haar zoektocht naar een geluksgen en zal ze uitleggen of je nou juist wel of niet een gelukstraining moet volgen.

Gelukskoffer Workshop
De Gelukskoffer ondersteunt kinderen in hun individuele ontwikkeling op jonge leeftijd. Het wetenschappelijk onderbouwde programma stimuleert kinderen zichzelf en de ander te leren kennen en vertrouwen. De kinderen maken kennis met persoonlijk leiderschap en leren over de invloed die ze hebben op hun eigen geluk. Dit geeft hen een positievere levenshouding en een stevige, veilige basis die hen inspireert een verschil te maken in de samenleving van morgen.

Programma

Zaterdag 1 oktober 2016

10:00 – 12:00 uur Kinderworkshop Dokter Junior (van 8 t/m 12 jaar)
13:00 – 13:30 uur Happiness Talks – Meike Bartels, hoogleraar Genen & Geluk
14:30 – 15:00 uur Happiness Talks – Meike Bartels, hoogleraar Genen & Geluk
15:30 – 16:15 uur Workshop ‘De Gelukskoffer’
11:00 – 17:00 uur Go see the Doctor: voeltafel met diverse preparaten, gezondheidstests o.a. een bloeddruk- en longvolumemeter

Zondag 2 oktober 2016

10:00 – 12:00 uur Kinderworkshop Dokter Junior (van 8 t/m 12 jaar)
13:00 – 13:30 uur Happiness Talks – Meike Bartels, hoogleraar Genen & Geluk
14:30 – 15:00 uur Happiness Talks – Meike Bartels, hoogleraar Genen & Geluk
15:30 – 16:15 uur Workshop ‘De Gelukskoffer’
11.00 – 17:00 uur Go see the Doctor: voeltafel met diverse preparaten, gezondheidstests o.a. een bloeddruk- en longvolumemeter

Aanmelden

Bestel tickets voor Dokter Junior Workshop Meld je aan voor Happiness Talks (Meike Bartels) & De Gelukskoffer

Prijs

Bezoeker Prijs
Regulier € 20
Jongeren van 15 t/m 18 jaar € 14,-
Kinderen tot 15 jaar (Onder begeleiding van een volwassene) Gratis
CJP en studenten tot 30 jaar € 18,-
Stadspas € 14,-
65+ € 14,-

Naam organisatie Body Worlds
Soort activiteit Excursie / Rondleiding, Lezing / Debat, Workshop
Doelgroep Kinderen, Familie
Prijs gratis
Openingstijden 2 oktober 2016: 09:00 - 20:00 uur
1 oktober 2016: 09:00 - 22:00 uur
Adres Body Worlds
Damrak 66
1012ML Amsterdam
Website Ga naar de website
Deel deze activiteit
Het landelijke Weekend van de Wetenschap, georganiseerd door NEMO, wordt georganiseerd in opdracht van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.