Ontmoet Zora, de zorgrobot

Zorgrobot Zora danst en praat in het CareTechLab van Hogeschool Utrecht en laat je zien dat robots in de zorg een heel menselijk gezicht kunnen hebben. En er is nog veel meer te zien en doen. Wat dacht je van de intelligente tegels?

Naar de website

Technologie is in de zorg onmisbaar. Probeer je maar eens een ziekenhuis voor te stellen zonder computers, beamingsapparatuur of geavanceerde revalidatiematerialen. Ook robots worden in de zorg ingezet en soms schrikken mensen daar een beetje van. Nemen zij het werk van de verpleegkundigen dan over?

In het CareTechLab kun je zien en zelf ervaren dat dat niet zo is. Robots kunnen juist op een heel vriendelijke en bijna menselijke manier worden gebruikt. Ook bij mensen thuis en bijvoorbeeld in een verzorgingstehuis. Je kunt onze zorgrobot Zora bijvoorbeeld laten praten en oefeningen voor laten doen. Zora wordt vooral gebruikt in de ouderenzorg en op scholen.

Maar er is meer te zien en te doen. Zo kun je zien hoe dynamische verlichting werkt, waarbij verschillende kleuren licht en lichtsterkten effect hebben op mensen. Of hinkel met de intelligente tegels (Interactive Modular Tiles) waarmee patiënten weer met plezier gaan bewegen. Er staat een slimme wasbak met sensoren, om hygiënisch te werken in zorginstellingen. En is er een Google Glass aanwezig om mantelzorgers op afstand te ondersteunen.

Het lab is bedoeld voor studenten en medewerkers van Hogeschool Utrecht, partners uit de beroepspraktijk en het onderzoeksveld, en bezoekers van het Utrecht Science Park. Maar ook andere belangstellenden zijn welkom. In dit lab worden kennis en innovaties vanuit het onderzoek naar het onderwijs gebracht zodat studenten er al vroeg kennis mee maken en zij klaar zijn voor de toekomst. Het onderzoek gaat altijd over de zelfstandigheid en zelfredzaamheid van ouderen of mensen met een ziekte. Technologieën en innovaties kunnen hier een goed hulpmiddel bij zijn.

Locatie

Hogeschool Utrecht
Heidelberglaan 7
3584 CS Utrecht

Datum en tijd

2 oktober 2016: 12:00 - 17:00 uur
Credits: Hogeschool Utrecht

Naam organisatie

Hogeschool Utrecht

Soort activiteit

Excursie / Rondleiding, Open dag, Voorstelling / Demonstratie

Doelgroep

Kinderen, Jongeren, Familie

Toegangsprijs

gratis

Openingstijden

2 oktober: 12:00 - 17:00 uur

Adres

Hogeschool Utrecht
Heidelberglaan 7
3584 CS Utrecht

Website

Ga naar de website

Social media

Weekend van de Wetenschap wordt georganiseerd door NEMO Science Museum, in opdracht van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.